Frytki z cukinii – łatwe, szybkie, idealne na domowe obiady i przekąski

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii to zdrowa, chrupiąca i pyszna alternatywa dla klasycznych przekąsek, która z pewnością podbije serca Twoich gości na każdej imprezie. Niskokaloryczna, pełna witamin cukinia w aromatycznej panierce z różnymi dodatkiem to propozycja, którą możesz przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Idealne zarówno na spotkania towarzyskie, jak i codzienną przekąskę. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy, które zachwycą każdego! Zacznij teraz i odkryj, jak prosto możesz wprowadzić zdrowsze smaki do swojej kuchni.

Posłuchaj
00:00
2

Frytki z cukinii zyskują coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również z powodu ich zdrowotnych właściwości. Cukinia jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C oraz minerały takie jak potas i magnez. Jest także lekkostrawna i świetnie komponuje się z różnorodnymi przyprawami, co sprawia, że można ją przygotować na wiele różnych sposobów.

Frytki z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnych, ciężkich przekąsek, które często dominują na imprezach. Dzięki prostemu przygotowaniu i możliwości dopasowania do różnych diet, jak np. keto czy wegetariańska, są one idealnym wyborem na każdą okazję. Co więcej, ich chrupiąca panierka i delikatny środek sprawią, że znikną z talerzy w mgnieniu oka!

3 przepisy na cukiniowe frytki

Frytki frytkom nie równe i nawet tutaj można wprowadzić wiele wariacji w ich przygotowaniu. Poniżej podajemy 3 przykładowe przepisy na frytki z cukinii.

Przed pieczeniem cukinii, po pokrojeniu warto jest ją lekko osolić i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie osuszamy ją na ręczniku papierowym.

 

Przepis 1: Klasyczne frytki z cukinii pieczone w piekarniku

Składniki:

  • Cukinia (ok. 500 g)
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Oliwa
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Cukinie umyj i pokrój w słupki, osusz.
  • Przygotuj panierkę, mieszając bułkę tartą z przyprawami.
  • Obtocz cukinię w jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut, aż panierka będzie złocista.

Redakcja poleca
0 Lykos skrzyp polny ekstrakt 50 ml - Target
Lykos skrzyp polny ekstrakt 50 ml - Target
1 Płyn na kuny – 500 ml | Target
Płyn na kuny – 500 ml | Target
2 Biosept Active w sprayu, wyciąg z grejpfruta poprawiający odporność, na choroby – 750 ml
Biosept Active w sprayu, wyciąg z grejpfruta poprawiający odporność, na choroby – 750 ml
3 Miedzian 50 WP, zwalcza choroby owoców – 100 g
Miedzian 50 WP, zwalcza choroby owoców – 100 g

Przepis 2: Frytki z cukinii i z serem parmezanem

Składniki:

  • Cukinia (ok. 500 g)
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Ser parmezan
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Cukinie umyj i pokrój w słupki, osusz.
  • Obtocz cukinię w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z parmezanem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, aż panierka się zarumieni.

Przepis 3: Frytki z cukinii z paprykową panierką

Składniki:

  1. Cukinia (ok. 500 g)
  2. 1 łyżka mąki
  3. 2 jajka
  4. Pół łyżki słodkiej papryki, zioła prowansalskie, sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Cukinie umyj i pokrój w słupki, osusz.
  • Wymieszaj mąkę z przyprawami.
  • Cukinię obtocz w jajkach, a następnie w panierce.
  • Ułóż dość ściśle na blasze i posyp z wierzchu serem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.


Zdjęcie tytułowe: anna_shepulova / AdobeStock

Obserwuj
Autor
Dominika Nowak Dominika Nowak

Mama, blogerka, ekolożka, ogrodniczka amatorka. Dzieli się z Wami swoją pasją i wiedzą. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści