Cukinia prosto z ogródka
Łatwe w uprawie, szybko rosnące cukinie wydaja latem obfite plony. Kwiaty tego warzywa również są jadalne.


Cukinia potrzebuje żyznej, wilgotnej gleby i stanowiska w pełnym słońcu. Glebę przygotowuje się wczesną wiosną, dodając do niej kompost lub obornik. Ziemię zagarnia się w kopczyki lub wały i sadzonki sadzi się na ich szczycie, aby zapobiec gniciu roślin w przypadku utrzymującej się wilgoci. Większość odmian ma pokrój krzaczasty; odmiany zwarte można uprawiać w dużych pojemnikach, zaś pnące – przy podpórkach.
Nasiona cukinii wysiewa się do małych doniczek w środku wiosny lub bezpośrednio do gleby wczesnym latem. Siewki przesadza się do gleby albo większych doniczek, kiedy wytworzą dwa liście właściwe – ponieważ są one wrażliwe na mróz, roślina wymaga zahartowania przed wysadzeniem na zewnątrz. Kiedy pojawią się pierwsze owoce, u roślin uprawianych w doniczkach utrzymujemy wilgotną glebę, a cukinie uprawiane w gruncie co kilka dni obficie podlewamy...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Lipiec-Sierpień 2015