Środki ochrony roślin stosuje się także w uprawach ekologicznych, choć nie wszystkie, a tylko wybrane! Służą one do zapobiegania i zwalczania chorób (fungicydy), owadów (insektycydy), przędziorków (akarycydy), ślimaków (muloskocydy). Są to preparaty oparte na substancjach aktywnych pochodzenia naturalnego - m.in. olejki roślinne, ekstrakty z roślin (np. pyretryny), wosk pszczeli, hydrolizaty białkowe czy lecytynę oraz inne substancje (związki miedzi, siarki, żelaza, etylen, olej parafinowy). Zobacz listę preparatów dopuszczonych do stosowania w uprawach ekologicznych opublikowaną na stronie internetowej Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu.
Podstawą ekologicznej uprawy jest zapobieganie problemom poprzez:
- dobór odpowiednich gatunków i odmian (odpornych na choroby i mniej podatnych na atak szkodników);
- dobra uprawa gleby (przekopywanie, usuwanie źródła chorób i zimujących szkodników);
- właściwy płodozmian (rotacja upraw, racjonalne wykorzystanie składników);
- stosowanie nawozów naturalnych (wprowadzających cenną próchnicę i zwiększających aktywność mikrobiologiczną gleby);
- ochrona naturalnych wrogów szkodników (np. budowa hoteli dla owadów).
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie: GLady - Pixabay.com