Od czego zależy szybkość kompostowania?
5 głównych czynników
1. Od wielkości kompostownika
Szybkość kompostowania zależy od wielkości samego kompostownika lub pryzmy kompostowej. W dobrze zrobionym, warstwowo układanym kompostowniku / pryźmie, można zrobić przyzwoitą ilość kompostu w zaledwie 9 miesięcy.
W zdecydowanie krótszym czasie, bo w ok. 3 miesiące, można uzyskać kompost w wermikompostowniku bądź termokompostowniku, ale jego ilość będzie niewielka, natomiast obydwa rodzaje kompostowników wymagają starannego użytkowania i monitorowania, aby ich zawartość nie zgniła.
2. Od produktów wyrzucanych na kompost
Standardowe kompostowanie jest procesem niezawodnym i pewnym. Rozumiejąc go, można przekształcić wszystkie odpady ogrodowe i kuchenne, a także niektóre rodzaje papieru i kartonu, w bogaty, utrzymujący wilgotność kompost.
Do skutecznego rozkładu potrzebujemy materiałów bogatych w węgiel i azot w stosunku 2:1. Do powstania kompostu potrzebne są nie tylko odpowiednie materiały, ale też organizmy żyjące w glebie, w tym dżdżownice. Wszystkie wykorzystują w swoim cyklu życiowym materię organiczną jako źródło pokarmu.
3. Od temperatury w kompoście
Kiedy zgromadzone na poprawnie zbudowanej i użytkowanej pryzmie materiały zaczynają się rozkładać, wytwarzane jest ciepło i jeżeli zostanie ono utrzymane, tempo rozkładu w środku pryzmy utrzyma się, nawet w czasie chłodów. Minimalne wymiary pryzmy zdolnej do utrzymania ciepła niezbędnego do skutecznego rozkładu wynoszą 1x1x1 m.
Zimą ciepło można utrzymać na brzegach pryzmy, przykrywając jej wierzch starym dywanem, a boki izolując styropianem. Gotowe kompostowniki są czasami mniejsze, a co za tym idzie, temperatura wewnątrz nich będzie niższa, a tempo rozkładu wolniejsze.
4. Od napowietrzenia kompostu
Dostęp do tlenu ma fundamentalne znaczenie dla standardowego procesu kompostowania, bo to właśnie bakterie tlenowe są głównym twórcą pełnowartościowego kompostu. Unikaj zamykania otworów wentylacyjnych w gotowym kompostowniku.
Nie należy też zbyt ciasno upychać składników kompostu, dlatego nie dodawaj grubych warstw skoszonej trawy, które zatrzymają ruch powietrza. Mieszając różne rodzaje składników, sprawisz, że pryzma będzie mieć otwartą strukturę i będzie dobrze napowietrzona.
5. Od wilgotności pryzmy kompostowej
Szybki rozkład zależy też od poziomu wilgotności. Dostarcza jej zielony liściasty materiał, ale deszcz i wilgotność powietrza pomagają ją utrzymać. Jeśli jest sucho i gorąco, do zamkniętego kompostownika dolej wody, aby jego zawartość nie wyschła.
Pamiętaj też, że jest bardzo ważne, aby nie tylko wymieszać górne warstwy kompostu co 2 tygodnie, żeby był dobrze rozprowadzony i zaczął się rozkładać, lecz również, że należy kilka razy w roku wymieszać całą pryzmę. Dzięki temu wilgotny, przekompostowany materiał przenoszony jest na wierzch pryzmy, a świeże składniki na jej spód, przyspieszając i wyrównując tempo rozkładu.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Joke vander Leij / Pixabay