Co to mulczowanie i korowanie?
Mulczowanie, to rozsypywanie warstwy kory w ogrodzie. Zabieg nazywany jest też korowaniem lub ogólniej ściółkowaniem, i ma na celu:
- poprawę walorów estetycznych rabat,
- ograniczanie rozwoju chwastów,
- zatrzymywanie wilgoci w podłożu,
- chronienie gleby przed erozją.
Należy pamiętać, że powszechnie stosowana do mulczowania jest kora roślin iglastych (przekompostowana bądź nie), która ma odczyn lekko kwaśny i może zakwaszać podłoże. Dlatego stosując ją na rabatach, należy unikać kładzenia jej pod rośliny lubiące odczyn zasadowy.
Warstwa ściółki nie powinna przekraczać grubości 5 cm, aby nie utrudniała roślinom dostępu do powietrza i wody deszczowej.
Alternatywy dla mulczowania korą
- słoma lub cienka warstwa skoszonej trawy – stosuje się pod wymagające rośliny, jak warzywa, truskawki, zioła;
- ścięte gałęzie, zrębki drewniane – pod drzewa i krzewy;
- liście – pod drzewa, krzewy i rośliny wrzosowate;
- folia ogrodnicza – najczęściej używana jest do uprawy cukinii, ogórków i papryki;
- żwir i grys – świetnie nadają się do ogrodów skalnych.
Fot. Ewa Jankowska |
Kora do ściółkowania roślin na rabatach może być w różnych kolorach! |
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: Ewa Urban / Pixabay