Logo
Logo
34
Okazje

Z czego można zrobić kompost? A z czego nie można? Sprawdź!

Pytanie czytelnika: Założyłem właśnie kompostownik. Co mogę kompostować a czego nie?

 

Materiały nadające się do kompostowania pojawiają się przez cały rok. Nie marnujmy tak różnorodnej materii organicznej powstającej na naszych działkach.

Pamiętajmy jednak, że mimo dużej różnorodności materiałów, kompostownik nie jest śmietnikiem! Nie wszystkie rzeczy nadają się do kompostowania. Odpadki, które przeznaczamy na kompost muszą być biodegradowalne, a nawet w tej grupie znajdują się wyjątki, których nie kompostujemy.

Z czego można zrobić kompost?

  • ścięta trawa

  • liście z drzew i krzewów

  • resztki roślin ozdobnych i warzyw (bez objawów chorób)

  • chwasty (które nie zawiązały jeszcze nasion)
  • owoce – uszkodzone i obite

  • drobne gałęzie i duże gałęzie rozdrobnione na trociny

  • odpady roślinne z gospodarstwa domowego – obierki z warzyw i owoców, resztki potraw

  • zużyte torebki herbaciane

  • popiół drzewny (np. z kominka)

  • szary papier (czysty i niezadrukowany)

Czego nie kompostujemy?

  • owoce i warzywa z wyraźnymi objawami chorób

  • skórki owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie)

  • chwasty (które zawiązały już nasiona)

  • duże, nierozdrobnione gałęzie

  • mięso i kości

  • zadrukowany i bielony papier

  • popiół z innych materiałów niż drewno

 

Wbrew powszechnym opiniom dodawanie związków wapnia do kompostu jest niewskazane! Przyspiesza to wprawdzie rozkład substancji organicznych lecz jednocześnie usuwa azot i blokuje rozpuszczalne w wodzie fosforany.


Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: Ben Kerck/Pixabay

Dowiedz się więcej



To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Zobacz także

Komentarze

NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu