Logo
Logo
28
Do góry

Z czego można zrobić kompost?

Pytanie czytelnika: Założyłem właśnie kompostownik. Co mogę kompostować a czego nie?

Materiały nadające się do kompostowania pojawiają się przez cały rok. Nie marnujmy tak różnorodnej materii organicznej powstającej na naszych działkach. Pamiętajmy jednak, że mimo dużej różnorodności materiałów, kompostownik nie jest śmietnikiem! Nie wszystkie rzeczy nadają się do kompostowania. Odpadki, które przeznaczamy na kompost muszą być biodegradowalne, a nawet w tej grupie znajdują się wyjątki, których nie kompostujemy.

Z czego można zrobić kompost?

  • ścięta trawa

  • liście z drzew i krzewów

  • resztki roślin ozdobnych i warzyw (bez objawów chorób)

  • chwasty (które nie zawiązały jeszcze nasion)
  • owoce – uszkodzone i obite

  • drobne gałęzie i duże gałęzie rozdrobnione na trociny

  • odpady roślinne z gospodarstwa domowego – obierki z warzyw i owoców, resztki potraw

  • zużyte torebki herbaciane

  • popiół drzewny (np. z kominka)

  • szary papier (czysty i niezadrukowany)

Czego nie kompostujemy?

  • owoce i warzywa z wyraźnymi objawami chorób

  • skórki owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie)

  • chwasty (które zawiązały już nasiona)

  • duże, nierozdrobnione gałęzie

  • mięso i kości

  • zadrukowany i bielony papier

  • popiół z innych materiałów niż drewno

 

Wbrew powszechnym opiniom dodawanie związków wapnia do kompostu jest niewskazane! Przyspiesza to wprawdzie rozkład substancji organicznych lecz jednocześnie usuwa azot i blokuje rozpuszczalne w wodzie fosforany.

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: Ben Kerck/Pixabay


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (2)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu