Logo
Logo

Nawóz z cukru – jak zrobić i jak stosować?

Od dawna mówi się, że cukier to bardzo dobra odżywka do kwiatów ciętych. Wiele osób uważa też, że jest to dobra, tania substancja, którą można nawozić wszystkie ogrodowe oraz doniczkowe rośliny. Czy to prawda? Dowiedz się, czym jest dokładnie cukier oraz czy można go stosować jako nawóz.

Spis treści
Jakie właściwości ma cukier? Dlaczego nadaje się do nawożenia? W jaki sposób cukier "odżywia" rośliny? Jak zrobić nawóz z cukru i jak go stosować? Zobacz prosty przepis! Czy cikier nadaje się do nawożenia kwiatów ciętych?

Cukier – dlaczego może być nawozem?

Nazwa "cukier" potrafi wprowadzić w błąd. Przyjęła się w mowie potocznej jako określenie różnych substancji słodzących, które używamy w kuchni, ale tak naprawdę cukier to synonim słowa węglowodan. Jest to grupa związków węglowych, wśród których wyróżniamy m.in.:

  • polisacharydy (cukry złożone) – np.: skrobia, celuloza, chityna, inulina i wiele innych
  • monosacharydy (cukry proste) – np.: glukoza (cukier gronowy), fruktoza (zwana cukrem owocowym)
  • oligosacharydy (dwucukry) – np.: sacharoza (najbardziej znany rodzaj cukru), laktoza (zwana cukrem mlekowym), maltoza (cukier słodowy)

Do słodzenia potraw używamy głównie sacharozy, którą nazywamy cukrem spożywczym, białym lub rafinowanym. Węglowodan ten nie jest wchłaniany przez korzenie roślin!

W jaki sposób cukier nawozi rośliny?

Cukier prosty – glukoza, jest naturalnie wytwarzana w roślinach w odpowiednich dla nich ilościach przez reakcje fotosyntezy, do której potrzeba wody, światła słonecznego i dwutlenku węgla. Korzenie roślin nie są przystosowane do wchłaniania glukozy z gleby co oznacza, że cukier nie nawozi roślin. Skoro tak, to jak właściwie im pomaga?

Cukier spożywczy to sacharoza (dwucukier), który jest łatwy do przyswojenia przez faunę glebową. W miejsce, w którym wymieszamy cukier z ziemią, pojawi się spora ilość mikro- i makroorganizmów. To z kolei sprawi, że wzrośnie ilość materii organicznej, bowiem drobnoustroje przekształcają martwe resztki (liście, korzenie itd.) w cenną dla roślin próchnicę.

Nawożenie cukrem spożywczym może wspomagać mikroflorę korzeniową i tym samym same rośliny, ale należy bardzo starannie przestrzegać jego dawek, ponieważ łatwo z nim przesadzić.


Jeśli zdecydujemy się nawozić nasze rośliny cukrem, może pojawić się pewien problem. Zbyt szybkie namnażanie się mikroorganizmów w "osłodzonej" ziemi może pozbawić glebę składników odżywczych, doprowadzić do pojawienia się dużej ilości szkodliwych bakterii oraz do nadmiernego zagrzybienia podłoża.

Cukier wspomaga rozwój grzybów i przyciąga różne owady, w tym szkodliwe dla korzeni roślin mrówki.

 

Jak zrobić nawóz z cukru i jak go stosować?

Przepis na nawóz z cukru – roztwór cukru

  • Rozpuszczamy dwie łyżki cukru (lub jedną tabletkę glukozy) w ​​litrze wody.
  • Dokładnie mieszam i czekamy aż cukier się całkowicie rozpuści.
  • Gotowym roztworem podlewamy grządki.

Dawkowanie "wody cukrowej"

  • Około 200 ml roztworu to dawka do polewania jednego krzewu. Do mniejszych roślin i donic stosujemy adekwatnie mniejsze ilości roztworu.
  • Podlewamy nie częściej niż raz na miesiąc.

Cukier przedłuża trwałość kwiatów ciętych?

Szczególnie często słyszymy, żeby stosować cukier w wodzie dla kwiatów ciętych, ponieważ działa wtedy jak odżywka i sprawia, że dłużej zachowują trwałość. To to prawda tylko w połowie.

Stosując cukier jako odżywkę dla bukietów możemy uzyskać większe i bardziej wybarwione kwiaty. Dzieje się tak dlatego, że tkanki przewodzące roślin w uciętej łodydze są odsłonięte. Znajdując się bezpośrednio w wodzie z łatwością ją wchłaniają, a wraz z nią wszelkie substancje, które zawiera.

Woda z rozpuszczoną sacharozą jest jednak idealnym środowiskiem do namnażania się szkodliwych bakterii. Dlatego stosując sam cukier jako odżywkę dla kwiatów ciętych sprawimy, że nie zachowają one świeżości na dłużej, a wręcz przeciwnie – atakowane przez drobnoustroje szybciej zwiędną.

W kupnych odżywkach do bukietów, które mają za zadanie wydłużyć żywotność kwiatów, oprócz cukrów i innych substancji odżywczych znajdziemy środki antybakteryjne i grzybobójcze.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: annawaldl/Pixabay i Bruno /Germany/Pixabay

Autor
Nawóz z cukru – jak zrobić i jak stosować?
Nawóz z cukru – jak zrobić i jak stosować?
Katarzyna Jeziorska

Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka oraz zielarka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonych smaczków". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

Komentarze

Dodaj komentarz

 

 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Twoja strona ogrodu