Logo
Logo
29
Okazje

Nowoczesny ogród kuchenny | Ann Treneman

Ogród kuchenny to inaczej ogród użytkowy, który poza funkcją estetyczną ma przede wszystkim obfitować w plony. Jak zatem powinien wyglądać nowoczesny ogród warzywny, który podąża za trendami i jest naszą "prawą ręką" w kuchni? Przyjrzyjmy się realizacji "Wild Kitchen Garden" wykreowanej przez Ann Treneman, która zachwyciła jurorów tegorocznego Chelsea Flower Show! 

 

Ann Treneman jeszcze do niedawna szerszej publiczności znana była jako dziennikarka "The Times". Na pisarskim etacie spędziła 40 lat życia, z czego 20 w londyńskiej redakcji przy Fleet Street. Ogrodnictwo było jej pasją od zawsze, ale dopiero w wieku 60 lat postanowiła zająć się tym na poważnie. Profesjonalną przygodę z projektowaniem ogrodów rozpoczęła od kursu organizowanego przez RHS, który doprowadził ją na studia architektury krajobrazu na Uniwersytecie w Sheffield, a w konsekwencji na główną scenę Chelsea Flower Show!

Ogród kuchenny, czyli jaki? 

Ogród kuchenny to zwykle niewielki ogródek użytkowy, w którym rosną warzywa, zioła i owoce. Może być uprawiany w gruncie, ale coraz częściej zakładany jest na tzw. podwyższonych rabatach, czyli w skrzyniach. W ostatnich latach moda na uprawę warzyw wciąż rośnie, czego dowodem są liczne koncepcje na Chelsea Flower Show

Nowoczesny ogród kuchenny, czyli "Wild Kitchen Garden" Ann Treneman z Chelsea Flower Show 2022

"Wild Kitchen Garden" obfituje w dzikie rośliny jadalne i drzewa idealne do małej miejskiej scenerii. Nasadzenia są nieformalne, kolorowe, przewiewne, naturalne – a także smaczne. Taki ogród świetnie sprawdzi się na zapleczu miejskiego tarasu, na balkonie albo jako część tzw. ogródka lokatorskiego.

Wild Kitchen Garden_ Ann Treneman
RHS / Sarah Cuttle

Sadzarki w kształcie wiader, wanien i mis wykonane są z ocynkowanego metalu i zostały znalezione w składowiskach odpadów. Zlewozmywak i stanowisko do prac ogrodniczych pod tylną ścianą ułatwiają zbiory i zabiegi pielęgnacyjne. Równie ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie naturalnego kruszywa w nawierzchni, które wpisuje się w nurt współczesnych ogrodów, czyli tych eko. Jak widać, mały ogródek ziołowo-warzywny wcale nie musi być wykonany z najdroższych materiałów, a dekoracyjny efekt to tylko kwestia kreatywności! 

Ogród, inspirowany jest po części przepisami i pismami nieżyjącego już Rogera Phillipsa. To miejsce pełne jadalnych niespodzianek i przyjemności, ale przede wszystkim jest to mały i intrygujący skrawek dzikości w chaotycznym miejskim krajobrazie. 

Do stworzenia tego ogrodu zainspirowały mnie spacery po wsi Derbyshire podczas pandemii, gdzie studiowałam kwiaty rosnące przy poboczach, żywopłotach i polach. Rośliny te, odporne i zrównoważone, są zarówno atrakcyjne, jak i użyteczne. Poza tym są pyszne! - pisze Treneman na swoim blogu


"Wild Kitchen Garden" otrzymał srebrno-złoty medal oraz nagrodę publiczności w kategorii "Najlepszy ogród balkonowy"

Tekst: Katarzyna Augustyniak, zdjęcie tytułowe: RHS / Sarah Cuttle

Autor
Nowoczesny ogród kuchenny | Ann Treneman
Nowoczesny ogród kuchenny | Ann Treneman
Katarzyna Augustyniak

Kocha chwasty, poezję haiku i ma słabość do łabędzi z opon. Pisze o zasadach dobrej kompozycji, ale tak naprawdę o wiele bardziej interesuje ją opowieść, która się za nią kryje. Ponad wszystko ceni sobie kawę, kolor różowy i krótkie artykuły. Wierzy, że ogród to najlepsza forma terapii.

Dowiedz się więcej



To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)


Komentarze

NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu