Jadalne bulwy i kiełki
Buraki uprawiane są jako rośliny jednoroczne albo dwuletnie. Ich liście są duże, jajowate i lancetowate o pofalowanym brzegu. Rosną w formie rozety i są usytuowane na grubych, zwykle czerwonych ogonkach liściowych.
Burak zwyczajny to warzywo, które jest bardzo bogate w składniki odżywcze. Naprawdę warto dodać je do każdego warzywnika!
- Kiełki buraków również są jadalne – często wykorzystuje się je do sałatek. Natomiast młode liście to świetny materiał na sałatki i zupy.
- Buraki zawierają niesamowicie dużo wartościowych substancji odżywczych – oprócz białek, błonnika i kwasów organicznych, posiada dużo minerałów i witamin (z grupy B jak i wit. A, C i K). Oprócz tego znany jest z obecności silnych przeciwutleniaczy (związków antyrakowych).
Buraki korzeniowe to bardzo zdrowe i pyszne warzywa. Były znane i uprawiane już w starożytności, co potwierdzają zapiski z ok. 700 roku p.n.e.! Obecnie warzywo to jest uprawiane na całym świecie i możemy przebierać w jego odmianach. |
Kiedy siać buraki?
Termin siewu buraka jest zależny od tego na jaki zbiór go planujemy – na boćwinę, czy bulwy.
- Kwiecień i pierwsza połowa maja – siew na botwinę (czyli zbiór liści)
- Maj, czerwiec i początek lipca – siew na zbiór korzenia.
Gdzie siać buraki?
Buraki lubią stanowiska słoneczne i przewiewne – ruch powietrza sprawia, że szkodniki mają utrudnione "dojście" do rośliny.
Warzywo nie ma dużych wymagań w stosunku do podłoża. Jedyne czego musimy unikać to ziem podmokłych i kwaśnego pH (najlepiej aby oscylowało w okolicach 7). W uprawie buraków musimy pamiętać o zmianowaniu! – Warzywa te mogą chorować, gdy będą rosnąć na tym samym miejscu przez kilka sezonów (w tym samym miejscu mogą rosnąć średnio raz na 4 lata).
Jak siać buraki?
Buraki siejemy wprost do gruntu rzędami co ok. 30 cm na głębokość 2-3 cm. Młode siewki można przerywać, ale z reguły źle to znoszą – starajmy się je od razu wysiewać w odpowiedniej rozstawie.
Nie martw się jeżeli rośliny nie wschodzą po określonej na opakowaniu ilości dni – buraki, w mniej korzystnych warunkach mogą wschodzić nawet po miesiącu od wysiania. Temperaturą ich kiełkowania jest 8oC.
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: smspsy/Fotolia