Śliwa mirabelka (Prunus domestica subsp. syriaca) to odmiana śliwy domowej, drzewa z rodziny różowatych (Rosaceae). Pochodzi z Azji, a obecnie spotyka się ją dziko rosnącą w wielu rejonach świata, w tym i w Polsce.
Wygląd rośliny
Zwykle osiąga 3-6 m wysokości. Tworzy rozłożystą koronę i zależnie od tego jak się ją prowadzi może być krzewem lub małym drzewem. Młode gałęzie rośliny są omszone. Liście są niewielkie, owalne, ostro zakończone.
Śliwa mirabelka kwitnie w maju. Wytwarza drobne, pojedyncze pachnące kwiaty o białej barwie.
Owoce tej śliwy są nazywane mirabelkami. To niewielkie (2-3 cm średnicy), kuliste, słodkie pestkowce o żółtej lub czerwonej barwie.
Śliwa mirabelka jest często mylona z ałyczą, czyli śliwą wiśniową (Prunus cerasifera). W przeciwieństwie do ałyczy, mirabelka posiada smaczniejsze owoce oraz ich miąższ łatwo odchodzi od pestki.
Wymagania i uprawa
Śliwa mirabelka to krzew lub drzewko, które z reguły nie uprawia się dłużej nić 15-20 lat. Lubi stanowiska słoneczne, ale dobrze radzi sobie też w półcieniu. Preferuje gleby gliniaste, ciężkie, zasobne w składniki pokarmowe, umiarkowanie wilgotne. Źle reaguje na susze (posiada płytki system korzeniowy). To gatunek mrozoodporny.
Można ją sadzić jesienią lub wiosną.
Pielęgnacja
Młode okazy zaleca się podlewać. Warto stosować nawozy organiczne. Dobre rezultaty osiąga się stosując ściółkowanie.
Szkodniki i choroby
Śliwa mirabelka może być niestety atakowana przez wiele szkodników i chorób drzew pestkowych. Groźnym szkodnikiem dla rośliny są mszyce, a z chorób należy szczególnie uważać na torbiel czy moniliozę śliwy.
Zastosowanie
Uprawa drzew owocowych w ogrodzie nie musi służyć wyłącznie dla późniejszych zbiorów – rośliny te mogą być również ozdobne. Mirabelka to idealny przykład takiej rośliny. Posiada atrakcyjny pokrój i jest szczególnie dekoracyjna w okresie kwitnienia. Można przy ich pomocy tworzyć owocowe żywopłoty.
Owoce można stosować w kuchni na surowo lub wykorzystywać do tworzenia przetworów (kompoty, dżemy, konfitury, sosy typu salsa). Przed przetwarzaniem należy usunąć ich pestki, ponieważ zawierają one substancje toksyczne.
Mirabelki są uznawane za bardzo zdrowe owoce – zawierają cukry, witaminę C, beta-karoten (prowitaminę A), pektyny, garbniki, błonnik, magnez, żelazo i inne. Warto jednak zaznaczyć, że z racji stosunkowo dużej zawartości cukrów prostych, mirabelki nie są polecane diabetykom.
Zdjęcia: Björn Wylezich, Iwona, encierro / AdobeStock, Stanislas PERRIN / Wikimedia Commons