Szpinak nowozelandzki Tetragonia tetragonoides

Szpinak nowozelandzki (Tetragonia tetragonoides
Szpinak nowozelandzki (Tetragonia tetragonoides) | To roślina, którą warto mieć w ogrodzie, jeśli marzysz o świeżych liściach przez całe lato. Łatwy w uprawie, odporny na suszę i wysokie temperatury, rośnie nawet tam, gdzie zwykły szpinak szybko kończy sezon. Wystarczy słoneczne stanowisko, żyzna gleba i regularne podlewanie, by cieszyć się zdrowymi, smacznymi liśćmi szpinaku nowozelandzkiego aż do jesieni.
Posłuchaj
00:00
Gleba: przepuszczalna, żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiaty: pojedyncze, drobne, promieniste
Odczyn gleby: obojętna, lekko zasadowa
Owoce: niełupka
Pokrój: płożący, pokładający się, wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: 20-30 cm
Okres kwitnienia: VI
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: ogrody przydomowe, pojemniki, roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Wysiewanie Pielęgnacja Szkodniki i choroby Zastosowanie

Szpinak nowozelandzki (Tetragonia tetragonoides syn. Tetragonia expansa), znany także jako tretwian, należy do rodziny pryszczyrnicowatych (Aizoaceae) i pochodzi z Australii oraz Nowej Zelandii. W Europie pojawił się w XVIII wieku i od tego czasu zyskał popularność jako warzywo liściowe.

Jak wygląda szpinak nowozelandzki?

Szpinak nowozelandzki jest byliną, w naszym klimacie uprawianą jako warzywo jednoroczne. Ma częściowo płożący, silnie rozkrzewiony pokrój, dorasta do ok. 30 cm wysokości, przy czym jego pędy mogą się połowicznie płożyć, osiągając nawet 1 m długości. Łodygi są soczyste i mięsiste, często lekko kanciaste, a ich szybki wzrost sprzyja uzyskiwaniu obfitych plonów liści.

Liście mają trójkątny lub romboidalny kształt, są jasnozielone, grube i lekko mięsiste, z charakterystycznym woskowym nalotem, który chroni je przed nadmierną utratą wody i intensywnym słońcem.

Od czerwca do sierpnia w kątach liści pojawiają się drobne, żółtawe kwiaty o regularnej budowie, najczęściej pięciopłatkowe, zebrane pojedynczo lub w niewielkie skupienia. Po przekwitnieniu tworzą twarde, kanciaste owoce (niełupki), w których znajdują się nasiona.

Korzeń szpinaku nowozelandzkiego jest dość silny, palowy, z licznymi korzeniami bocznymi.

Szpinak nowozelandzki (Tetragonia tetragonoides) - liście i kwiaty
Fot. mimi@TOKYO / AdobeStock
Pędy szpinaku są grube, soczyste i po obróbce cieplnej, niektórym przypominają konsystencją szparaki. Kwiaty rośliny są drobne, żółte i nie mają dużej wartości dekoracyjnej.

Jakie ma wymagania i jak uprawiać szpinak nowozelandzki?

Szpinak nowozelandzki najlepiej rośnie w pełnym słońcu i na glebach żyznych, przepuszczalnych, ale umiarkowanie wilgotnych.

Jest wrażliwy na przymrozki, dlatego uprawę zaczyna się dopiero po ociepleniu pogody. Roślina dobrze znosi wysokie temperatury i jest odporna na krótkie okresy suszy, co czyni ją idealną alternatywą dla klasycznego szpinaku latem.

Wysiewanie szpinaku nowozelandzkiego

Nasiona szpinaku nowozelandzkiego kiełkują dość długo, dlatego warto je namoczyć w wodzie na 24 godziny przed wysiewem. Wysiew do gruntu wykonuje się dopiero po 15 maja, gdy minie ryzyko przymrozków. Można też przygotować rozsadę w kwietniu, aby przyspieszyć zbiory.

Po wschodach siewki przerywa się w taki sposób, by rozstawa wynosiła 30-40 cm między roślinami.

Pielęgnacja rośliny

Roślina wymaga regularnego podlewania w czasie suszy. Szpinak nowozelandzki można nawozić co 3-4 tygodnie preparatami płynnymi (mineralnymi z azotem czy też organicznymi).

Szpinak nowozelandzki można przycinać, ale nie jest to konieczne. Kwiatów również nie trzeba usuwać, ponieważ ich obecność nie ma istotnego wpływu na rozwój i krzewienie się pędów.

Szpinak nowozelandzki (Tetragonia tetragonoides) - w warzywniku
Fot. Paul Maguire / AdobeStock
Młode rośliny szpinaku nowozelandzkiego w ogrodzie warzywnym. Ściółkowanie ich to świetny sposób na ograniczenie chwastów i potrzeb wodnych (nie trzeba go tak często podlewać).

Choroby i szkodniki

Szpinak nowozelandzki jest rośliną stosunkowo odporną na choroby i szkodniki. Czasem mogą pojawić się mszyce lub ślimaki, zwłaszcza przy długotrwałej wilgoci, ale nie stanowią one poważnego zagrożenia dla uprawy.

Zastosowanie szpinaku nowozelandzkiego w ogrodzie i kuchni

Szpinak nowozelandzki jest przede wszystkim ceniony jako warzywo liściowe, którego liście mają delikatny smak i są bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Można je spożywać na surowo w sałatkach, dodawać do kanapek czy wykorzystywać w koktajlach warzywnych, a także podawać po ugotowaniu lub duszeniu w zupach, sosach czy farszach. Jego smak jest łagodniejszy niż zwykłego szpinaku, a liście zachowują jędrność nawet po lekkiej obróbce cieplnej.

Może być też uprawiany w pojemnikach na balkonach i tarasach, gdzie poza walorami użytkowymi stanowi ciekawy akcent zieleni. To roślina, która łączy praktyczność z estetyką, dostarczając świeżych liści przez całe lato.

Zdjęcia: Björn Wylezich / AdobeStock

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Najnowsze treści
Bestsellery