Agapant afrykański (Agapanthus africanus) to wieloletnia roślina kłączowa należąca do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). Gatunek ten pochodzi z Afryki Południowej. Roślina nazywana również lilią afrykańską ma wzniesiony pokrój i dorasta zwykle do 80 cm wysokości.

Liście są długie, szablaste i ciemnozielone. Agapant kwitnie od lipca do września wytwarzając niebieskie lub biała baldachogrona złożone z licznych, delikatnych, sześciopłatkowych kwiatów. Owocem jest torebka.

Uprawa agapantu afrykańskiego

Roślina nie jest wystarczająco mrozoodporna w naszym klimacie i na zimę przenosi się ją do chłodnego, ale jasnego pomieszczenia o temperaturze około 2-8°C. Optymalne są stanowiska słoneczne i ciepłe, ale może rosnąć również w półcieniu.

Agapant afrykański lubi żyzne, piaszczysto-gliniaste podłoża z dobrym drenażem. Preferuje raczej nieduże pojemniki. Nie powinien być często przesadzany. Lubi obfite podlewanie, ale źle reaguje na zastoiny wody w donicy lub skrzyni. Zimą podlewania należy ograniczyć do koniecznego minimum, tak, aby roślina nie wyschła.

W czasie sezonu wegetacyjnego roślinę warto dokarmiać nawozami dla roślin kwitnących. W okresie wiosenno-letnim można ją rozmnożyć przez podział kłączy.

Zastosowanie agapantu afrykańskiego

W Polsce roślina jest głównie uprawiana w pojemnikach, ze względu na brak możliwości zimowania w gruncie. Wykorzystuje się ją jako dekorację balkonów i tarasów. To jednocześnie bardzo dobry gatunek uprawiany na kwiat cięty.