Szczaw zwyczajny Rumex acetosa

Szczaw zwyczajny Rumex acetosa
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
6
Dekoracyjność: kwiatostany
Gleba: gliniasta, każda ogrodowa, żyzna
Kolor kwiatów: zielonkawe
Kwiatostan: wiechowaty
Kwiaty: niepozorne, drobne
Odczyn gleby: kwaśna, lekko kwaśna, obojętna
Owoce: orzechy
Pokrój: kępy, wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: 30-100 cm
Okres kwitnienia: VII, VIII
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: nasadzenia naturalistyczne, roślina lecznicza, roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Zastosowanie Ciekawostki

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) to roślina należąca do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Gatunek ten występuje naturalnie w wielu rejonach na całym świecie – w tym w Polsce, gdzie porasta łąki, pola i tereny przydrożne. Jest uznawany za chwast, a jego liście szczawiu są jadalne.

Wygląd rośliny

Jest to bylina, która osiągająca 30 cm, a wraz z kwiatostanami 1 m wysokości. Ma liście odziomkowe, długoogonkowe, podłużne, jajowate i siedzące.

Szczaw zwyczajny kwitnie od lipca do sierpnia. jest rośliną dwupienną, czyli wytwarza oddzielnie kwiaty męskie i żeńskie. Są one niepozorne, drobne, zielonkawe i zebrane w duże wiechy. Owocem jest orzeszek.

Roślina wytwarza korzeń palowy oraz kłącza.

Wymagania i uprawa

Szczaw zwyczajny rzadko jest uprawiany i zwykle liście zrywa się ze stanowisk naturalnych. Można go oczywiście sadzić w ogrodzie – uprawa jest dosyć łatwa, a żywotność szczawiu to zwykle ok. 4 lata. Dobrze rośnie na słonecznych lub lekko zacienionych stanowiskach oraz w żyznych, gliniastych, wilgotnych podłożach. Jest mrozoodporny.

Można go rozmnażać z nasion wysiewanych wiosną lub przez podział kłączy (jesienią).

Pielęgnacja

Zwykle nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych – w początkowym okresie uprawy ważne jest odchwaszczanie. W czasie przedłużającej się suszy, uprawy szczawiu należy podlewać. Rośliny raczej się nie nawozi, ale bardzo dobrze reaguje na nawozy organiczne.

Szczaw zwyczajny nie jest atakowany przez choroby i szkodniki.

Zastosowanie

Szczaw z powodzeniem można stosować w kuchni – jako dodatek (i nie tylko) do zup, sosów i sałatek. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż zawarte w roślinie szczawiany potasu w większej ilości są szkodliwe dla zdrowia, mogą m.in. powodować odwapnianie kości.

Jest to też roślina lecznicza. Napary z liści poleca się pić w chorobach wątroby i nerek. Zewnętrznie natomiast można je stosować na czyraki i rany.

Ciekawostki

Liście szczawiu zwyczajnego mogą posłużyć do usuwania plam z różnych materiałów, np. srebra.


Zdjęcia: Maksims, tamu, ChiccoDodiFC, New Africa / AdobeStock

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści