Szczaw zwyczajny Rumex acetosa

Szczaw zwyczajny Rumex acetosa
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
6
Dekoracyjność: kwiatostany
Gleba: gliniasta, każda ogrodowa, żyzna
Kolor kwiatów: zielonkawe
Kwiatostan: wiechowaty
Kwiaty: niepozorne, drobne
Odczyn gleby: kwaśna, lekko kwaśna, obojętna
Owoce: orzechy
Pokrój: kępy, wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: 30-100 cm
Okres kwitnienia: VII, VIII
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: nasadzenia naturalistyczne, roślina lecznicza, roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Zastosowanie Ciekawostki

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) to roślina należąca do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Gatunek ten występuje naturalnie w wielu rejonach na całym świecie – w tym w Polsce, gdzie porasta łąki, pola i tereny przydrożne. Jest uznawany za chwast, a jego liście szczawiu są jadalne.

Wygląd rośliny

Jest to bylina, która osiągająca 30 cm, a wraz z kwiatostanami 1 m wysokości. Ma liście odziomkowe, długoogonkowe, podłużne, jajowate i siedzące.

Szczaw zwyczajny kwitnie od lipca do sierpnia. jest rośliną dwupienną, czyli wytwarza oddzielnie kwiaty męskie i żeńskie. Są one niepozorne, drobne, zielonkawe i zebrane w duże wiechy. Owocem jest orzeszek.

Roślina wytwarza korzeń palowy oraz kłącza.

Wymagania i uprawa

Szczaw zwyczajny rzadko jest uprawiany i zwykle liście zrywa się ze stanowisk naturalnych. Można go oczywiście sadzić w ogrodzie – uprawa jest dosyć łatwa, a żywotność szczawiu to zwykle ok. 4 lata. Dobrze rośnie na słonecznych lub lekko zacienionych stanowiskach oraz w żyznych, gliniastych, wilgotnych podłożach. Jest mrozoodporny.

Można go rozmnażać z nasion wysiewanych wiosną lub przez podział kłączy (jesienią).

Pielęgnacja

Zwykle nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych – w początkowym okresie uprawy ważne jest odchwaszczanie. W czasie przedłużającej się suszy, uprawy szczawiu należy podlewać. Rośliny raczej się nie nawozi, ale bardzo dobrze reaguje na nawozy organiczne.

Szczaw zwyczajny nie jest atakowany przez choroby i szkodniki.

Zastosowanie

Szczaw z powodzeniem można stosować w kuchni – jako dodatek (i nie tylko) do zup, sosów i sałatek. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż zawarte w roślinie szczawiany potasu w większej ilości są szkodliwe dla zdrowia, mogą m.in. powodować odwapnianie kości.

Jest to też roślina lecznicza. Napary z liści poleca się pić w chorobach wątroby i nerek. Zewnętrznie natomiast można je stosować na czyraki i rany.

Ciekawostki

Liście szczawiu zwyczajnego mogą posłużyć do usuwania plam z różnych materiałów, np. srebra.


Zdjęcia: Maksims, tamu, ChiccoDodiFC, New Africa / AdobeStock

Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery