Szparag pochodzi z Południowej Afryki. Ma bardzo atrakcyjne pióropusze igiełkowatych liści, przypominające koperek. W warunkach domowych łodygi mogą dorastać nawet do 100 cm długości.

Szparag (Asparagus) należy do rodziny liliowatych (Liliaceae).

Łodygi rośliny wyginają się i zwisają tak, że przybiera ona płożący pokrój. Roślina ma igiełkowate, drobne liście, krzaczasty pokrój. Szparag jest rośliną wieloletnią. Dorasta nawet do 100 cm długości. Pędy, które są pożółkłe lub stare należy wycinać.

Szparag lubi stanowiska słoneczne, jednak nie bezpośrednio nasłonecznione. Źle rośnie w miejscach zacienionych - gubi wtedy liście. W okresie wzrostu lubi obfite podlewanie. W przypadku przesuszenia podłoża także gubi liście.

Szparag należy podlewać regularnie, jednak gleba musi przeschnąć po poprzednim podlewaniu. Nawozić należy od wiosny do jesieni, co dwa tygodnie - nawozem do roślin o zielonych liściach.