Głos miasta: Poznaj wróbla
Wydaje się, że wróble domowe spotykamy co krok. Dlatego spadek ich liczebności budzi zaniepokojenie. Na szczęście ogrodnicy mogą odwrócić tę tendencję.


Wróbel domowy (Passer domesticus)
CZY WIESZ, ŻE wróble towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat, a ich jaja były swego czasu uważane za przysmak. Większość wróbli domowych osiedla się w odległości kilkuset metrów od miejsca, w którym się urodziła. Żyją przeciętnie trzy lata, o ile przeżyją zimę.
POŻYWIENIE Masywne dzioby pozwalają wróblom rozłupywać całkiem duże nasiona, jak np. słonecznika. Nasion, opadłych lub zdmuchniętych z roślin przez wiatr, ptaki te poszukują przede wszystkim na ziemi. Jadają także niektóre owoce, np. jagody bzu czarnego, a pisklęta karmią prawie wyłącznie owadami, zwłaszcza mszycami. W ptasiej stołówce dla wróbli nie powinno zabraknąć nasion słonecznika – wyłuskanego i w łupinach, prosa, nasion olejarki abisyńskiej, pokruszonych orzechów. Żywe larwy mącznika młynarka będą miłym dodatkiem późną wiosną, kiedy dorosłe okazy mają małe do wykarmienia...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska - styczeń-luty 2015