W pojemnikach dobrze rosną takie warzywa jak: sałaty liściowe, buraki, pomidory odmian samokończących, fasola szparagowa, okrągła marchew, zioła, papryczka chili, cukinia i ogórek, cebula, szczypiorek i wiele gatunków ziół.
Jakie doniczki wybrać?
Użyj jak największego pojemnika, bo będzie ci dużo łatwiej podlewać i zasilać rośliny. Świetnie sprawdzają się duże i głębokie skrzynie lub spore donice – im większe, tym lepsze! Pamiętaj jednak, że gdy wsypiesz do nich ziemię, będą bardzo ciężkie! Pomyśl wcześniej o podstawce z kołkami, a ułatwisz sobie pielęgnację.
Pomidory, ogórki, papryki i inne warzywa osiągające spore rozmiary powinny być sadzone w dużych donicach, tak by miały sporo miejsca na rozbudowany system korzeniowy. Warzywa korzeniowe muszą mieć głęboki pojemnik, by ich korzenie mogły rosnąć pionowo w dół.
Dobrym pomysłem (nawet na balkonie) jest uprawa warzyw w podwyższonych grządkach (drewnianych skrzyniach) lub workach uprawowych (z podłożem do warzyw).
Jak obsadzić doniczkę warzywami?
1. Wymieszaj w misie pół na pół podłoże uniwersalne do uprawy warzyw.
2. Dodaj miarkę granulowanego nawozu i napełnij ziemią donicę. Nie syp podłoża po brzegi – ułatwisz sobie podlewanie.
3. Zastanów się, jak rośliny będą rosły. Zaplanuj, w jakich odstępach je zasadzisz, biorąc pod uwagę potrzeby roślin i efekty wizualny, jaki chcesz uzyskać.
4. Nie wysiewaj nasion do doniczek, wybierz lepiej gotową rozsadę warzyw. Sadź młode rośliny o rozwiniętym systemie korzeniowym.
5. Całość obficie podlej. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne.
6. Ustaw pojemnik w miejscu, które jest nasłonecznione przez część dnia.
7. Stosuj nawóz co 2 tygodnie w płynie do warzyw i chroń rośliny przed ślimakami i ptakami.
8. Pamiętaj, że wiele warzyw tym obficiej plonuje, im więcej ich się zbiera, dlatego nie zapomnij o częstych zbiorach!
FILM: Jakie warzywa warto uprawiać w pojemnikach?
Zdjęcia: Flower Council Holland / Thejoyofplants.co.uk