Logo
Logo
8
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Kamelia chińska. Jak uprawiać krzew herbaciany?

Każdy z nas doskonale zna herbatę - roślinę z której wytwarza się najpopularniejszy napój na świecie. Nie każdy jednak wie, że tę egzotyczną roślinę można z powodzeniem uprawiać w domu. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad uprawy aby cieszyć się herbatą nie tylko w filiżance, ale też na parapecie.

Krzew herbaciany, który możemy uprawiać na parapecie to kamelia chińska (Camellia sinensis), dawniej znana jako herbata chińska (Thea sinensis). Jest to bliska kuzynka dobrze znanej ozdobnej kamelii japońskiej (C. japonica). Aby rozpocząć uprawę herbacianego krzewu na parapecie najlepiej kupić 2-3 letnie sadzonki lub nasiona (kiełkują w temperaturze 25-30°C). Można je znaleźć w internecie lub w niektórych centrach ogrodniczych. Kamelia chińska w warunkach naturalnych jest wieczniezielonym krzewem, dorastającym nawet do 2-3 metrów wysokości. W doniczce roślina osiągnie jednak znacznie mniejsze rozmiary.

Uprawa herbaty - ważne zasady

Uprawa herbaty w domu nie należy do łatwych zadań jednak przy troskliwej opiece po około 3 latach będziemy mogli zbierać pierwsze liście do przyrządzenia naparu.

  • Krzewy herbaciane w doniczkach rosną dość wolno, około 10-15 cm rocznie, mimo to młode rośliny przesadzamy co roku, a starsze co 2-3 lata.
  • Wystarczy im uniwersalne podłoże ogrodnicze oraz nawożenie nawozem do roślin o zielonych liściach.
  • Rośliny dobrze będą rosnąć w warunkach domowych w temperaturze pokojowej i wysokiej wilgotności.
  • Najlepiej postawić je na słonecznym parapecie, a na lato wynieść na balkon lub taras. Nie lubią niskich temperatur więc na zewnątrz powinny być wystawiane dopiero po 15 maja i chowane do domu z końcem września.
  • W okresie jesienno-zimowym roślina najlepiej będzie się czuła w temperaturze około 10°C, w cieplejszym miejscu może zacząć gubić liście.

Kamelia chińska tworzy duże, białe, przyjemnie pachnące kwiaty, a z jej liści i pąków, po uprzednim suszeniu (czasem także fermentacji), przyrządza się napar nazywany herbatą. Pierwsze liście możemy zacząć zbierać już z 3-4 letnich krzewów, najlepsze są te najmłodsze. Uszczykiwanie wierzchołków pędów pomoże także zachować zwarty pokrój rośliny.

tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, fot. Kristian Frisk, AxelBoldt, Wikimol (źródło Wikimedia Com)

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (5)
Pielęgnacja ogrodu
Temat miesiąca
Pielęgnacja ogrodu
Partner:
Partner
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.