Czym jest soda kalcynowana? Nie pomyl z innymi białymi proszkami
Soda kalcynowana to silna substancja czyszcząca, która wykorzystywana jest do produkcji wielu detergentów np. tabletek do zmywarki, czy mydła, a także w branży garbarskiej i jako odczynnik w laboratoriach chemicznych. Ma postać białego proszku, dlatego z wyglądu bardzo przypomina sodę oczyszczoną, co oznacza, że pojemnik z sodą kalcynowaną należy dobrze oznaczyć i trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie jest substancją specjalnie niebezpieczna dla zdrowia, ale może uszkodzić skórę (temat jest dokładniej poruszony w dalszej części artykułu).
Soda kalcytowa świetnie rozpuszcza się w wodzie i topi się w bardzo wysokiej temperaturze, więc można ją z powodzeniem wykorzystać podczas tworzenia własnych środków czystości i stosować w trakcie wielu domowych porządków.
Do czego używać sody kalcynowanej? Zobacz, jakie środki można z niej zrobić
Zastosowanie sody kalcynowanej w domu jest bardzo szerokie, gdyż ma ona silne działanie czyszczące i dezynfekujące oraz lekko wybielające. Dodatkowo soda kalcytowa zmiękcza wodę, co ułatwia usunięcie osadu. Do czego wykorzystać sodę kalcynowaną?
- Płyn do mycia powierzchni – do butelki z atomizerem wlać 1/5 szklanki wody, dodać 1/3 szklanki sody kalcynowanej i kilka kropli olejku eterycznego lub z cytryny. Wymieszać i wykorzystać do sprzątania. Płynem nie należy czyścić powierzchni lakierowanych i woskowanych! Nada się dobrze do kafelek, armatury, zlewu, jak też blatów kuchennych.
- Płyn do szyb – do butelki z atomizerem wlać 100 ml ciepłej wody i dodać płaską łyżkę sody kalcynowanej, dokładnie wymieszać.
- Pranie i odplamianie – Sodę można dodać bezpośrednio do prania (1 łyżka jako dodatek do proszku), wzmacniając siłę detergentu lub wykorzystać do namaczania przed praniem. Soda kalcynowana ułatwia pozbycie się trudnych plam z krwi, tłuszczu, wosku, kawy, czy alkoholu.
- Czyszczenie rusztu, grilla i przypalonych garnków – ½ szklanki sody kalcynowanej rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, aby powstał roztwór, który należy nakładać gąbką na zabrudzone powierzchnie. Zostawić na 15-30 minut i dokładnie umyć.
- Usuwanie kamienia i osadu z mydła – sodę kalcynowaną i oczyszczoną wymieszać w równych proporcjach, nakładać na mokrą gąbkę i wyszorować miejsca, na których pojawił się osad. Dokładnie spłukać. Przy dużym osadzie czynność można powtórzyć lub zostawić sodę na powierzchni na 30-60 minut i dopiero wyszorować.
- Przygotowanie tabletek do zmywarki – wymieszaj równą szklankę boraksu i sody kalcynowanej, dodaj ¾ szklanki soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego), pół szklanki soli i kroplę olejku eterycznego. Wypełnij masą foremki do lodu i pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny.
Czym się różni soda oczyszczona od sody kalcynowanej?
Soda kalcynowana (NaHCO3) to wodorowęglan sodu, który można pozyskać z sody oczyszczonej (Na2CO3), która jest węglanem sodu. To oznacza, że obie substancje różnią się między sobą budową chemiczną, a więc i właściwościami. Soda kalcytowa (w przeciwieństwie do sody oczyszczonej) jest substancją żrącą, dlatego należy się z nią obchodzić ostrożnie i podczas jej wykorzystywania zawsze nosić rękawice ochronne. Jednak to właśnie właściwości żrące sprawiają, że soda kalcynowana ma więcej zastosować w domu i wykazuje silniejsze działanie.
Czy soda kalcynowana nadaje się do spożycia? Może zatruć?
Soda kalcynowana jest powszechnie stosowana jako środek czyszczący i dodatek do żywności, ale w odpowiednich dawkach. Substancja ta nie jest niebezpieczna dla zdrowia, ale długotrwały kontakt lub wdychanie może spowodować oparzenia skóry, czy podrażnienie śluzówki nosa, gardła oraz oczu. Spożycie jej w większych ilościach (w żywności jest stosowana w bardzo małej dawce) może doprowadzić do zatrucia pokarmowego szczególnie u małych dzieci.
Jak zrobić sodę kalcynowaną? Potrzebujesz tylko 2 rzeczy!
Sodę kalcytową można kupić w sklepach np. internetowych, ale można też przygotować samodzielnie, zwłaszcza że jest to bardzo proste, nie wymaga wiele pracy i jest tańsze. Do przygotowania sody kalcynowanej potrzebna jest soda oczyszczona, którą należy równomiernie wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Tak przygotowaną sodę oczyszczoną wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. Po tym czasie wyciągnąć, a po przestudzeniu soda kalcynowana jest gotowa do użytku. Można przygotować ją w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Tekst: G.T., zdjęcie tytułowe: Alexander Ruiz, natali_mis / AdobeStock