Pełne smaku – patyki i gałązki | przepisy na zimowe przysmaki

pełne smaku patyki i gałązki

Koniec sezonu wegetacyjnego nie musi się równać z końcem poszukiwań smakowitych roślin w ogrodzie czy na spacerze. Nawet sroga zima nie przeszkadza w czerpaniu przyjemności ze zbierania roślinnych skarbów, bo nagie patyki i gałązki też mogą być smaczne. Poznaj dwa ciekawe przepisy Małgorzaty Kalemby-Drożdż!

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Listopad-Grudzień 2021
Przejrzyj i kup
11

Gardeners World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Listopad-Grudzień 2021

W leśmianowym malinowym chruśniaku rozkosz trwa przez cały rok. Co późną jesienią możemy przyrządzić z malin? Z zimowych łodyg tych krzewów powstanie bardzo smaczny, rozgrzewający napój. Do jego przygotowania możesz wykorzystać zarówno zupełnie wyschnięte łodygi, jak i te jeszcze żywe, zielone. Oprócz łodyg malin nadają się również gałązki porzeczek, dzikiej róży i pędy jeżyn; tylko uważaj na kolce! Napoje z żywych i suchych łodyg mają różny smak. Odwar z malinowych gałązek ma piękny, rubinowy kolor i głęboki, ale kojący smak o mocnym owocowym aromacie. Działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Kobiety w ciąży powinny skonsultować stosowanie napojów z pędów i liści malin z fitoterapeutą.

O tej porze roku pyszne odwary możesz przyrządzić również z kory drzew. Możesz nimi urozmaicić dietę, ale pamiętaj, że to surowiec zielarski o dość mocnym działaniu. Nie pij ich codziennie! Odwary z kory mają działanie ściągające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią wątrobę. Możesz wykorzystać korę m.in. ze śliw, jabłoni, forsycji czy lilaków.

pełne smaku patyki i gałązki - leżakujący ocet
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż, sbworld7/Depositphotos
Leżakujący ocet
SKŁADNIKI: domowy ocet jabłkowy, malinowy lub inny, gałązki drzew owocowych
PRZEPIS: Gałązki grubości kilku milimetrów dokładnie umyj. Włóż do butelek z octem; zadbaj o to, by były całkowicie zakryte płynem i odstaw do maceracji. Dzięki zanurzonym gałązkom ocet nabierze szlachetnego, wytrawnego aromatu, jakby leżakował w drewnianej beczce. Taką samą sztuczkę możesz zastosować przy wytwarzaniu nalewek.
pełne smaku patyki i gałązki - zimowy napój z pędów malin
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż, Pixabay
Zimowy napój z pędów malin
SKŁADNIKI: brązowe łodygi malin
PRZEPIS: Gałązki o długości kilkunastu centymetrów pokrój na króciutkie kawałeczki lub rozgnieć w moździerzu. Zalej ok. 300 ml wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Małgorzata Kalemba Drożdż

Tekst: Małgorzata Kalemba-Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

Zdjęcia tytułowe: Małgorzata Kalemba-Drożdż, sbworld7/Depositphotos, Pixabay

Gardeners World Edycja Polska 6 2021

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Listopad-Grudzień 2021


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni