Pełne smaku – patyki i gałązki | przepisy na zimowe przysmaki

pełne smaku patyki i gałązki

Koniec sezonu wegetacyjnego nie musi się równać z końcem poszukiwań smakowitych roślin w ogrodzie czy na spacerze. Nawet sroga zima nie przeszkadza w czerpaniu przyjemności ze zbierania roślinnych skarbów, bo nagie patyki i gałązki też mogą być smaczne. Poznaj dwa ciekawe przepisy Małgorzaty Kalemby-Drożdż!

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Listopad-Grudzień 2021
Przejrzyj i kup
11

Gardeners World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Listopad-Grudzień 2021

W leśmianowym malinowym chruśniaku rozkosz trwa przez cały rok. Co późną jesienią możemy przyrządzić z malin? Z zimowych łodyg tych krzewów powstanie bardzo smaczny, rozgrzewający napój. Do jego przygotowania możesz wykorzystać zarówno zupełnie wyschnięte łodygi, jak i te jeszcze żywe, zielone. Oprócz łodyg malin nadają się również gałązki porzeczek, dzikiej róży i pędy jeżyn; tylko uważaj na kolce! Napoje z żywych i suchych łodyg mają różny smak. Odwar z malinowych gałązek ma piękny, rubinowy kolor i głęboki, ale kojący smak o mocnym owocowym aromacie. Działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Kobiety w ciąży powinny skonsultować stosowanie napojów z pędów i liści malin z fitoterapeutą.

O tej porze roku pyszne odwary możesz przyrządzić również z kory drzew. Możesz nimi urozmaicić dietę, ale pamiętaj, że to surowiec zielarski o dość mocnym działaniu. Nie pij ich codziennie! Odwary z kory mają działanie ściągające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią wątrobę. Możesz wykorzystać korę m.in. ze śliw, jabłoni, forsycji czy lilaków.

pełne smaku patyki i gałązki - leżakujący ocet
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż, sbworld7/Depositphotos
Leżakujący ocet
SKŁADNIKI: domowy ocet jabłkowy, malinowy lub inny, gałązki drzew owocowych
PRZEPIS: Gałązki grubości kilku milimetrów dokładnie umyj. Włóż do butelek z octem; zadbaj o to, by były całkowicie zakryte płynem i odstaw do maceracji. Dzięki zanurzonym gałązkom ocet nabierze szlachetnego, wytrawnego aromatu, jakby leżakował w drewnianej beczce. Taką samą sztuczkę możesz zastosować przy wytwarzaniu nalewek.
pełne smaku patyki i gałązki - zimowy napój z pędów malin
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż, Pixabay
Zimowy napój z pędów malin
SKŁADNIKI: brązowe łodygi malin
PRZEPIS: Gałązki o długości kilkunastu centymetrów pokrój na króciutkie kawałeczki lub rozgnieć w moździerzu. Zalej ok. 300 ml wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Małgorzata Kalemba Drożdż

Tekst: Małgorzata Kalemba-Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

Zdjęcia tytułowe: Małgorzata Kalemba-Drożdż, sbworld7/Depositphotos, Pixabay

Gardeners World Edycja Polska 6 2021

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Listopad-Grudzień 2021

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści