Kani nie moczę w mleku. 1 składnik przed smażeniem zmiękczy je jak tłuczek schabowe

kania w polskich lasach

Kanie, to przez miłośników grzybobrania i ogrodnictwa jedne z najlepszych przysmaków. Są suszone, marynowane, duszone, a nawet smażone jak... schabowe! Niektórzy mylnie moczą je ciągle w mleku, a najlepszy składnik marynaty jest zupełnie inny. Babcia zdradziła mi swój patent, który przedstawię wam w poniższej poradzie.

Posłuchaj
00:00
10

Czubajka kania to grzyb, który pojawia się w lasach od przełomu wakacji, do końca października. Można ją poznać po charakterystycznym ruchomym pierścieniu. Idealna do wszystkich dań grzybowych, w tym wegańskich schabowych. Jak sprawić, że będą mięciutkie i pyszne? To patent na te, które są nawet starsze i mają poszarzałe kapelusze!

Jak wygląda czubajka kania - charakterystyka i stanowisko

Czubajka kania to grzyb blaszkowy, zaliczany do tych jadalnych. Składa się z charakterystycznego kapelusza w kształcie parasola. Na nim widnieją delikatne łuski, które wybijają się na tle innych grzybów. To doskonały sposób na zamianę tradycyjnego schabowego, na tego "grzybowego". Smażona kania w panierce jest wyborna. Jak dobrze rozpoznać kanię? Na jej nóżce widnieje dość dobrze rozpoznawalny, ruchomy pierścień. Trzon może dochodzić do 35 cm wysokości w przypadków bardzo okazałych osobników. Z reguły jest to przedział od 12-30cm. Jednak trzeba liczyć się z tym, ze mogą to być znacznie starsze kanie.

TO SIĘ PRZYDA
Szczepionka Grzyby Leśne – 250 ml
Szczepionka Grzyby Leśne – 250 ml
Grzybnia do ogrodu – Czubajka Kania – 750 ml Exotic Grow
Grzybnia do ogrodu – Czubajka Kania – 750 ml Exotic Grow
Zestaw do uprawy grzybów – Boczniak cytrynowy – 3 l Exotic Grow
Zestaw do uprawy grzybów – Boczniak cytrynowy – 3 l Exotic Grow
 Zestaw do uprawy grzybów – Pieczarka biała – 3 l Exotic Grow
Zestaw do uprawy grzybów – Pieczarka biała – 3 l Exotic Grow

Jak rozpoznać kanię - czubajkę kanię?

  • na środku kapelusza znajduje się wypustka,
  • blaszki są w kolorze beżowym, dość miękkie w dotyku pod palcami,
  • w porównaniu do muchomora sromotnikowego, ma zapach grzybowy, ziemny, a trujący uzurpator - słodki,
  • młode osobniki to kapelusze zwinięte w jajowaty kształt.  

Czym zastąpić mleko do moczenia kani przed smażeniem?

To patent, którego nauczyła mnie moja babcia. Seniorka wiedziała, jak obchodzić się z darami, jakie daje nam las. To także składnik wielu marynat do kurczaka, dzięki któremu nawet piersi z kurczaka są soczyste! Potocznie uznawane za najlepsze jest mleko. Niestety to błąd. Daje pozornie miękką konsystencję, jaką uzyskamy też dzięki moczeniu w wodzie.

Natomiast potrzebne enzymy, do idealnie zmiękczonego mięsa, mamy jedynie w maślance. To ona sprawia, że smażone kurczaki w stylu kalifornijskim są najlepsze na świecie! Ten trik już od dawno znała babcia i stosowała też przy kaniach. Nie maja sobie równych po przyrządzeniu!

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Kluczem jest też sposób moczenia w maślance - zarówno spód, jak i wierzchnią warstwę zamoczcie tak, aby była całkowicie zanurzona. Po około 4 godzinach miąższ z grzyba mięknie i jest gotowy do smażenia.

Inne grzyby, do których czubajka kania jest podobna - spis

Oto grzyby, które są podobne do kani:

  1. Muchomor sromotnikowy - to delikatnie zielonkawy grzyb, który u podstawy ma charakterystyczną pochwę - co ważne, nie posiada ruchomego pierścienia, ani wypustki na rozłożystym kapeluszu,
  2. Muchomor jadowity - jest całkowicie biały, nie ma tez charakterystycznych łusek jak kania - jak inne muchomory, ma bulwę u podstawy, która wyróżnia go od innych grzybów, w szczególności jadalnych,
  3. Czubajka czerwieniejąca - cechą, która pomoże nam odróżnić od kani jest fakt, iż w miejscu odcięcia tworzy czerwieniejący ślad - dodatkowo nie ma zygzakowatego śladu na trzonie, który jest charakterystyczny dla kani jadalnej.

Zdjęcie tytułowe: Peakstock/ AdobeStock


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Płyn usuwający kamień spray – malinowy – 500 ml Frosch
Płyn usuwający kamień spray – malinowy – 500 ml Frosch
Granulat na myszy i szczury – 150 g Target
Granulat na myszy i szczury – 150 g Target
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Balsam do mycia naczyń – cytrynowy – 500 ml Frosch
Balsam do mycia naczyń – cytrynowy – 500 ml Frosch
Obserwuj
Autor
Ewa Kwiatkowska Ewa Kwiatkowska

Ogrodniczka z wykształcenia, która dzieli się swoją pasją do uprawy roślin i sprawdzonymi poradami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Przycinanie roślin przed sezonem – zasady, terminy i niezbędne narzędzia
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści