Kani nie moczę w mleku. 1 składnik przed smażeniem zmiękczy je jak tłuczek schabowe

kania w polskich lasach

Kanie, to przez miłośników grzybobrania i ogrodnictwa jedne z najlepszych przysmaków. Są suszone, marynowane, duszone, a nawet smażone jak... schabowe! Niektórzy mylnie moczą je ciągle w mleku, a najlepszy składnik marynaty jest zupełnie inny. Babcia zdradziła mi swój patent, który przedstawię wam w poniższej poradzie.

Posłuchaj
00:00
10

Czubajka kania to grzyb, który pojawia się w lasach od przełomu wakacji, do końca października. Można ją poznać po charakterystycznym ruchomym pierścieniu. Idealna do wszystkich dań grzybowych, w tym wegańskich schabowych. Jak sprawić, że będą mięciutkie i pyszne? To patent na te, które są nawet starsze i mają poszarzałe kapelusze!

Jak wygląda czubajka kania - charakterystyka i stanowisko

Czubajka kania to grzyb blaszkowy, zaliczany do tych jadalnych. Składa się z charakterystycznego kapelusza w kształcie parasola. Na nim widnieją delikatne łuski, które wybijają się na tle innych grzybów. To doskonały sposób na zamianę tradycyjnego schabowego, na tego "grzybowego". Smażona kania w panierce jest wyborna. Jak dobrze rozpoznać kanię? Na jej nóżce widnieje dość dobrze rozpoznawalny, ruchomy pierścień. Trzon może dochodzić do 35 cm wysokości w przypadków bardzo okazałych osobników. Z reguły jest to przedział od 12-30cm. Jednak trzeba liczyć się z tym, ze mogą to być znacznie starsze kanie.

Jak rozpoznać kanię - czubajkę kanię?

  • na środku kapelusza znajduje się wypustka,
  • blaszki są w kolorze beżowym, dość miękkie w dotyku pod palcami,
  • w porównaniu do muchomora sromotnikowego, ma zapach grzybowy, ziemny, a trujący uzurpator - słodki,
  • młode osobniki to kapelusze zwinięte w jajowaty kształt.  

Czym zastąpić mleko do moczenia kani przed smażeniem?

To patent, którego nauczyła mnie moja babcia. Seniorka wiedziała, jak obchodzić się z darami, jakie daje nam las. To także składnik wielu marynat do kurczaka, dzięki któremu nawet piersi z kurczaka są soczyste! Potocznie uznawane za najlepsze jest mleko. Niestety to błąd. Daje pozornie miękką konsystencję, jaką uzyskamy też dzięki moczeniu w wodzie.

Natomiast potrzebne enzymy, do idealnie zmiękczonego mięsa, mamy jedynie w maślance. To ona sprawia, że smażone kurczaki w stylu kalifornijskim są najlepsze na świecie! Ten trik już od dawno znała babcia i stosowała też przy kaniach. Nie maja sobie równych po przyrządzeniu!

Kluczem jest też sposób moczenia w maślance - zarówno spód, jak i wierzchnią warstwę zamoczcie tak, aby była całkowicie zanurzona. Po około 4 godzinach miąższ z grzyba mięknie i jest gotowy do smażenia.

Inne grzyby, do których czubajka kania jest podobna - spis

Oto grzyby, które są podobne do kani:

  1. Muchomor sromotnikowy - to delikatnie zielonkawy grzyb, który u podstawy ma charakterystyczną pochwę - co ważne, nie posiada ruchomego pierścienia, ani wypustki na rozłożystym kapeluszu,
  2. Muchomor jadowity - jest całkowicie biały, nie ma tez charakterystycznych łusek jak kania - jak inne muchomory, ma bulwę u podstawy, która wyróżnia go od innych grzybów, w szczególności jadalnych,
  3. Czubajka czerwieniejąca - cechą, która pomoże nam odróżnić od kani jest fakt, iż w miejscu odcięcia tworzy czerwieniejący ślad - dodatkowo nie ma zygzakowatego śladu na trzonie, który jest charakterystyczny dla kani jadalnej.

Zdjęcie tytułowe: Peakstock/ AdobeStock

Obserwuj
Autor
Ewa Kwiatkowska Ewa Kwiatkowska

Ogrodniczka z wykształcenia, która dzieli się swoją pasją do uprawy roślin i sprawdzonymi poradami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści