Obfitość kwitnienia lawendy często zależy od odpowiedniego cięcia. Kwitnie na przełomie maja i lipca oraz jesienią, nawet do października. Dzięki temu w łatwy sposób możemy suszyć duże kiście i rozbić przetwory z niej. Najpopularniejszym jest oczywiście syrop z lawendy. Czy wiecie co do niego dodać, aby był znacznie lepszy i zdrowszy?
Kiedy przycinać lawendę i jak ją suszyć? Proste porady
Przycinanie lawendy jest bardzo ważnym etapem, w którym mamy możliwość wpłynąć na to, jak rozkrzewi się w późniejszym czasie. To przepięknie pachnąca roślina, która dopełnia rabaty w różnych odmianach kolorystycznych.
Jedno z pierwszych cięć powinno odbywać się zaraz po posadzeniu. To uodporni krzewinkę na kolejne lata. Następnie nie zapomnijmy, że w kolejnych latach najlepszymi terminami niezmiennie są marzec oraz lipiec. Właśnie teraz powinniście przycinać je oraz zbierać na suszenie czy przygotowywanie syropu.
Musimy pamiętać jednak o jednej bardzo ważnej kwestii - lawendę można ciąć w 2/3 długości jej pędów. Jej zdrewniałe łodygi nie powinny być przycinane poniżej liści. Drastyczne cięcie rośliny może później zaowocować brakiem kwitnienia, a co gorsza, problemem związanym z nieodrośnięciem gałązek.
Jak zrobić syrop z lawendy z tym składnikiem, aby miał najwięcej wartości? To jedyna skuteczna metoda
Syrop z lawendy to jeden z tych przetworów, który najczęściej pojawia się w domach ogrodników. Jej przepiękne zbiory są używane do przygotowywania woreczków przeciwko molom, herbatek ziołowych czy syropu.
Nie można zapomnieć, że to jeden ze skuteczniejszych składników na ukojenie nerwów, wzdęć, rozregulowanego układu pokarmowego czy nerwicy. Olejki eteryczne zawarte w lawendzie uspokajają i dodatkowo odstraszają insekty.
Syrop lawendowy będzie świetnym dodatkiem do wody podczas letnich upałów oraz rozgrzewających koktajli w zimne wieczory. Jesteście ciekawi, o jakim składniku nie powinniśmy zapominać? Podnosi walory zdrowotne syropu i pozwala uzyskać jeszcze lepszy smak! Poniżej znajdziecie kompletny przepis na syrop z lawendy z dodatkiem kory cynamonu:
Składniki:
- 300 g lawendy lub jeden porządny bukiecik
- 2 laski kory cynamonu - najlepiej cejlońskiego
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki wody przegotowanej
- opcjonalnie łyżeczka soku z cytryny dla uwydatnienia koloru
Przygotowanie:
- Na początku dokładnie oczyśćcie lawendę z insektów oraz oddzielcie od kłączy i gałązek.
- Następnie zagotujcie cukier wraz z wodą i dodajcie korę cynamonu.
- Gotujcie przez około 15 minut do wyraźnego rozpuszczenia się cukru.
- Infuzowanie następuje poprzez dorzucenie lawendy do mieszanki.
- Dla podbicia koloru możecie użyć cytryny lub odrobiny soku z jagód czy borówek.
- Przełóżcie do słoika czy butelki.
- Odstawcie wraz z lawendą na około 2 godziny i pozwólcie delikatnie przestygnąć.
- Odcedźcie na sitku i przelejcie do słoików czy butelek.
- Tak przygotowany syrop doskonale nadaje się do rozcieńczenia w koktajlach, herbatach czy innych daniach na słodko.
Zdjęcie tytułowe: Mrpluck/ AdobeStock