Specjały z bratków | Dwa przepisy na dania z kwiatami

dwa przepisy na dania z bratków fot. Małgorzata Kalemba Drozd

Bratki i ich miniaturowi kuzyni, fiołki rogate, są najpopularniejszymi jadalnymi kwiatami. Nie ze względu na ich walory smakowe, bo bądźmy szczerzy: smak bratków jest zielny, lekko wytrawny i nie dominuje w potrawie. Ale moim zdaniem właśnie ta nienachalność smaku, a na dodatek piękno, mnogość odmian kolorystycznych i trwałość kwiatów (w lodówce można je przechowywać nawet tydzień) sprawiają, że bratki są chętnie wykorzystywane przez szefów kuchni na całym świecie.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Marzec 2023
Przejrzyj i kup
9


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Marzec 2023

Pierwsze bratki ogrodowe zostały zaprezentowane na wystawie ogrodniczej przez Lady Mary Elizabeth Bennet i jej ogrodnika Williama Richardsona w 1812 roku. Nieco później, w 1839 roku, Lord James Gambier z ogrodnikiem Williamem Thompsonem zaprezentowali odmianę z czarnym wzorem na płatkach korony.

Bratki (Viola ×wittrockiana) są mieszańcami fiołka trójbarwnego (V. tricolor), fiołka żółtego (V. lutea) i fiołka ałtajskiego (V. altaica), a swoją nazwę otrzymały w XX wieku po szwedzkim botaniku Veicie Brecherze Wittrocku. Fiołki rogate (V. cornuta) pochodzą z Pirenejów, jednak popularne wielobarwne odmiany nazywane miniaturowymi bratkami (Viola ×williamsii) są współczesnymi mieszańcami fiołków rogatych i bratków.

Bratki na talerzu

Bratki doskonale sprawdzają się jako jadalna i olśniewająco piękna dekoracja dań wytrawnych i słodkich. Warto zwrócić uwagę na to, że smak płatków oraz bratków i ich miniaturek zależy od koloru płatków i zapachu kwiatów. Fiołki rogate często pachną i ten kwiatowy aromat w potrawach przyjemnie łaskocze podniebienie. Fioletowe i granatowe bratki są ostrzejsze w smaku, nawet lekko piekące; te żółte i czerwone z czarnymi twarzami smakują w zasadzie jak sałata, a pomarańczowe i żółte odmiany są słodkawe, czasem z wyraźnym miodowym aromatem.

Ja w daniach słodkich preferuję fiołki rogate – są delikatniejsze, podczas gdy w daniach wytrawnych chętnie wykorzystuję zarówno minibratki, jak i bratki, których kwiaty mogą osiągać średnicę nawet 11 cm. Bratki i fiołki rogate są niezmiernie łatwe w uprawie, ale jeżeli kupujesz kwitnące młode rośliny, które prawdopodobnie były traktowane środkami ochrony roślin, zerwij z nich wszystkie kwiaty i poczekaj przynajmniej dwa tygodnie zanim zbierzesz kwiaty w celach kulinarnych.

Kolorowe kwiaty bratków są bogate we flawonoidy, głównie antocyjany: delfinidynę, wiolaninę, mirycetynę i kwercetynę, a także karotenoidy: wiolaksantynę, zeaksantynę i anteraksantynę. Te barwniki roślinne mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, moczopędne i odtruwające.

Fot. Małgorzata Kalemba Drożdż
Kwiatowe springrollsy
SKŁADNIKI: żywe kwiaty: bratki i fiołki rogate, awokado, ogórek, czerwona kapusta, marchewka, imbir marynowany, papryczka chili, olej sezamowy, sos sojowy, papier ryżowy
PRZEPIS: Papier ryżowy zwilż lekko wodą (może być lekko osolona). Na każdym arkuszu zmiękczonego papieru ułóż surowe, pokrojone w paski warzywa. Skrop je olejem i sosem sojowym, dołóż odrobinę posiekanej papryczki i marynowanego imbiru. Kwiaty bratków ułóż na papierze w taki sposób, żeby przy zwijaniu znalazły się tuż pod ostatnią warstwą papieru ryżowego. Zawijaj springrollsy najpierw jak kopertę, a potem w rulonik. Podawaj z sosem sojowym.
Fot. Małgorzata Kalemba Drożdż
Kwiatowe lizaki
SKŁADNIKI: 10-12 kwiatów fiołka rogatego, 10-12 patyczków do lizaków lub grubych patyczków szaszłykowych, 2 szklanki cukru, 0,5 szklanki glukozy, 1 szklanka wody, olej do wysmarowania blachy, szczypta kwasku cytrynowego, termometr cukierniczy
PRZEPIS: Wymieszaj cukier oraz glukozę z wodą i zagotuj. Cukier bardzo się pieni, więc garnek musi być wysoki. Kiedy się zagotuje, zwiększ ogień i gotuj, aż karmel osiągnie temperaturę 140°C.
Poczekaj chwilę, żeby karmel nie był wrzący i lekko zgęstniał. Dodaj kwasek cytrynowy. Wylewaj małe kółka karmelu na dużą płaską blachę posmarowaną olejem. Wcześniej blachę, albo przynajmniej sam olej warto wstawić do lodówki. Włóż w karmelowe kółka patyczki, na każdym lizaku połóż kwiat fiołka. Poczekaj aż karmel całkowicie zastygnie.
Wbrew pozorom to trudny przepis, który wymaga wyczucia i doświadczenia, więc nie zrażaj się, jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem.

Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu", "Smakowite drzewa".

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Marzec 2023

 


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni