Lemoniada z rabarbaru – smaczne letnie orzeźwienie
Lemoniada z rabarbaru to orzeźwiający napój, który doskonale sprawdzi się podczas upalnych dni, zwłaszcza jeśli doda się do niej lodu. W zależności od użytych dodatków może mieć przyjemny, cierpki smak lub delikatny i słodkawy. To doskonały sposób na wprowadzenie tego zdrowego warzywa do swojego menu. Poznaj ten prosty przepis!
Rabarbar – pyszny i zdrowy
Rabarbar (Rheum) niegdyś był niezwykle popularny i chętnie wykorzystywany do ciast, napojów i przygotowywania pysznych kompotów. Stopniowo coraz chętniej jest wykorzystywany, głównie ze względu na swój specyficzny, lekko kwaśny smak, który idealnie współgra ze słodkimi dodatkami. Co więcej, rabarbar jest bardzo zdrowy i posiada całe bogactwo prozdrowotnych składników pokarmowych: witaminy A, C, E i z grupy B, potas, żelazo, wapń, magnez i kwas foliowy.
Dodatkowo rabarbar jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika, dzięki czemu jest idealnym produktem w trakcie odchudzania. Na szczęście to warzywo, które mogą spożywać wszyscy, ale osoby z chorobami nerek i reumatyzmem nie powinny go jeść w dużej ilości. Jednak lemoniada z rabarbaru nie powinna zaszkodzić, a na pewno zachwyci swoim smakiem.
Przepis na lemoniadę z rabarbaru
Składniki
- 500 g rabarbaru
- 1/2-1 cytryna (w zależności od upodobań)
- 1/2 szklanki cukru lub miodu
- 0,8 l wody
Przygotowanie
- Rabarbar dokładnie umyć i oczyścić, ale nie obierać, gdyż to skórka nada napojowi różowego koloru.
- Wycisnąć sok z cytryny, a rabarbar pokroić na małe plastry (grubość około 2 cm).
- Rabarbar włożyć do garnka i zalać 0,5 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10 minut aż zmięknie i puści sok.
- Po tym czasie napój ostudzić i przelać przez sitko.
- Dodać sok z cytryny i resztę wody, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby dodać więcej cukru lub miodu.
- Gotowy napój przelać do dzbanka lub karafki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Lemoniadę z rabarbaru najlepiej podawać z kostkami lodu i ewentualnie plastrami cytryny.
Wskazówki dotyczące lemoniady
W zależności od upodobań do lemoniady z rabarbaru możesz dodać różne składniki, które nadadzą jej ciekawego smaku i aromatu. Bardzo popularny jest dodatek mięty, dzięki czemu napój rabarbarowy będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Wystarczy dodać kilka listków mięty, aby lemoniada zyskała piękny aromat.
Dzieci uwielbiają lemoniadę z rabarbaru i arbuza, która jest słodsza i ma piękny, różowy kolor. Chcąc przygotować lemoniadę rabarbarowo-arbuzową do gotowej napoju z rabarbaru należy dodać oczyszczonego i zmiksowanego arbuza. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody, jeśli napój jest zbyt gęsty.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: FotoHelin/Depositphotos
Komentarze