Właściwości lecznicze jemioły
Jemioła ma działanie przeciwskurczowe i przeciwkrwotoczne, dlatego często zalecana jest przy bolesnych i obfitych krwawienia miesiączkowych. Często stosuje się ją także przy chorobach układu krążenia i przewlekłych chorobach stawów. Dodatkowo zawarte w jemiole składniki pokarmowe pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, więc można ją wykorzystać w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko infekcji jest większe. Jemioła wykorzystywana jest też podczas odchudzania, gdyż przyspiesza metabolizm i pobudza pracę wielu organów, ułatwiając utratę dodatkowych kilogramów.
Jemioła ma również działanie
- przeciwnowotworowe;
- antydepresyjne;
- przeciwbólowe.
Wartości odżywcze jemioły
Jemioła to ogromne bogactwo minerałów i związków roślinnych, które mają dobroczynny wpływ na organizm i pozytywnie oddziałują na jego funkcjonowanie. Znajdziemy w niej m.in.: fitosterole, flawonoidy, aminy, związki śluzowe, kwasy organiczne, potas, cynk i wapń. Zawiera też m.in. lektyny i wiskotoksyny o działaniu przeciwnowotworowym.
Jak stosować jemiołę?
Jemioła ze względu na swoje właściwości jest składnikiem wielu leków i suplementów diety. Można ją również kupić w formie suszonych liści i wykorzystać do sporządzenia herbaty, naparu, odwaru lub maceratu. Liście jemioły można również zbierać samodzielnie przy pomocy sekatora z teleskopową rączką. Należy robić to w okresie jesienno-zimowym, ścinając krótkie pędy, które następnie trzeba dobrze wysuszyć. Jednak zbieranie jemioły na terenach publicznych wymaga uzyskania zgody od odpowiedniej gminy, co nie jest zbyt trudne, biorąc pod uwagę, że jest to pasożyt.
Jak przygotować macerat i napar z jemioły?
Chcąc przygotować napar (herbatę) z jemioły, trzeba dwie łyżeczki suszonej jemioły umieścić w szklance i zalać wrzątkiem. Szklankę trzeba przykryć i pozostawić na około 10 minut. Następnie całość przelać przez sitko. Tak przygotowany napar można pić 2 razy dziennie, jednorazowo wypijając pół szklanki. Do przygotowania maceratu z jemioły potrzebne są 2 łyżki jemioły, które zalewa się 200 ml przegotowanej i wystudzonej wody. Całość przykryć i zostawić na noc (na około 8 godzin). Na koniec przecedzić i wypijać około 100 ml trzy razy dziennie.
Maść z owoców jemioły
Jemioła doskonale sprawdza się również w leczeniu wielu, różnorodnych zmian skórnych takich jak: guzy skórny, rogowacenia posłoneczne, oparzenia, odmrożenia, czy trądzik. Jednak nie należy jej stosować na duże, czy intensywne zmiany. Maść można przygotować samodzielnie lub kupić kosmetyk na bazie tej rośliny. Zmienione chorobowo miejsce należy smarować kilka razy dziennie. Jak przygotować maść z jemioły? Potrzebne są: 50 g świeżych owoców jemioły, 10 g linomagu lub 15 g oleju rycynowego, 7 g gliceryny i 20 g soli fizjologicznej. Owoce należy rozgnieść w moździerzu na papkę i dodać pozostałe składniki, a następnie dokładnie wymieszać.
Przeciwskazania do spożywania jemioły
Jemioła ma dosyć silny wpływ na organizm, dlatego nie każdy powinien ją spożywać.
- Do stosowania jemioły przeciwskazaniem jest ciąża i karmienie piersią.
- Nie należy jej też podawać dzieciom i młodzieży.
- Warto też pamiętać, że spożywanie dużych ilości jemioły może spowodować problemy ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle żołądka i nudności).
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: suju-foto / Pixabay