Pieczone szparagi – pyszne danie w 15 minut!

zielone szparagi pieczone w piekarniku z czosnkiem i parmezanem

Uwielbiasz szparagi, ale nie wiesz, jak je przyrządzić w domu? To doskonale, bo mamy dla Ciebie banalnie prosty przepis, którego przygotowanie zajmie dosłownie 15 minut. Szparagi pieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy, czosnku i twardego sera to wykwintne danie, któremu nikt się nie oprze. Zachwycisz gości, ale gwarantujemy Ci, że sam się w nich zakochasz i od teraz już zawsze będziesz przyrządzać szparagi w ten sposób – łatwo, szybko i pysznie. Spróbuj sam!

Posłuchaj
00:00
20

Prosty przepis na zielone szparagi pieczone w piekarniku

Składniki

  • Pęczek zielonych szparagów (lepiej kup je na bazarku niż w supermarkecie)
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • ser twardy typu Parmezan, Pecorino lub Grana Padano
  • sól

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ustaw na tryb termoobiegu z grzałką górną (symbol wiatraczka i poziomej kreski)
  2. Umyj szparagi i osusz je ręcznikiem papierowym. Urwij im ogonki – są twarde i łykowate, więc nie będą smaczne. Łatwo odłamują się w miejscu, gdzie zaczyna się ich miękka i pyszna część.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i rozsyp w nim szparagi.
  4. Polej je dobrą oliwą z oliwek (opcjonalnie możesz użyć ulubionego oleju), posyp solą i dodaj zmiażdżone lub drobno posiekane ząbki czosnku. Jeśli go nie lubisz, możesz dać mniej lub zupełnie z niego zrezygnować. By podkręcić smak dania, można posypać je płatkami chili – piekielnie dobrze pasują.
  5. Szparagi będą się piec 10-15 minut, ale możesz je przytrzymać krócej lub dłużej. Spróbuj sam, które lubisz bardziej – chrupiące i lekko twarde, czy dobrze upieczone i przyrumienione.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp szparagi ulubionym serem i podaj na stół jeszcze gorące.
  7. Doskonale smakują z pszennym pieczywem, które można maczać w oliwie z przyprawami.

Smacznego!

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: THPStock / Depositphotos

To się przyda
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Powiązane rośliny

Szparag lekarski Asparagus officinalis

Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jak światłem zmieniać funkcje ogrodu? Oto trendy 2026 w oświetleniu zewnętrznym: nowoczesne słupki i lampy mobilne
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze


Deprecated: Creation of dynamic property Avt_Curl_Set::$acceptedHttpCodes is deprecated in /var/www/clients/client1/web409/web/libraries/Avt/Curl/Set.php on line 30
Zdaniem Czytelnika
19-05-2025 15:26
Komentarz dodany przez xd: Ten czas to z kosmosu jest. Minimum 40 minut.
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni