Prosty przepis na zielone szparagi pieczone w piekarniku
Składniki
- Pęczek zielonych szparagów (lepiej kup je na bazarku niż w supermarkecie)
- 2 ząbki polskiego czosnku
- ser twardy typu Parmezan, Pecorino lub Grana Padano
- sól
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ustaw na tryb termoobiegu z grzałką górną (symbol wiatraczka i poziomej kreski)
- Umyj szparagi i osusz je ręcznikiem papierowym. Urwij im ogonki – są twarde i łykowate, więc nie będą smaczne. Łatwo odłamują się w miejscu, gdzie zaczyna się ich miękka i pyszna część.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i rozsyp w nim szparagi.
- Polej je dobrą oliwą z oliwek (opcjonalnie możesz użyć ulubionego oleju), posyp solą i dodaj zmiażdżone lub drobno posiekane ząbki czosnku. Jeśli go nie lubisz, możesz dać mniej lub zupełnie z niego zrezygnować. By podkręcić smak dania, można posypać je płatkami chili – piekielnie dobrze pasują.
- Szparagi będą się piec 10-15 minut, ale możesz je przytrzymać krócej lub dłużej. Spróbuj sam, które lubisz bardziej – chrupiące i lekko twarde, czy dobrze upieczone i przyrumienione.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp szparagi ulubionym serem i podaj na stół jeszcze gorące.
- Doskonale smakują z pszennym pieczywem, które można maczać w oliwie z przyprawami.
Smacznego!
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: THPStock / Depositphotos