Pieczone szparagi – pyszne danie w 15 minut!

zielone szparagi pieczone w piekarniku z czosnkiem i parmezanem

Uwielbiasz szparagi, ale nie wiesz, jak je przyrządzić w domu? To doskonale, bo mamy dla Ciebie banalnie prosty przepis, którego przygotowanie zajmie dosłownie 15 minut. Szparagi pieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy, czosnku i twardego sera to wykwintne danie, któremu nikt się nie oprze. Zachwycisz gości, ale gwarantujemy Ci, że sam się w nich zakochasz i od teraz już zawsze będziesz przyrządzać szparagi w ten sposób – łatwo, szybko i pysznie. Spróbuj sam!

Posłuchaj
00:00
20

Prosty przepis na zielone szparagi pieczone w piekarniku

Składniki

  • Pęczek zielonych szparagów (lepiej kup je na bazarku niż w supermarkecie)
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • ser twardy typu Parmezan, Pecorino lub Grana Padano
  • sól

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ustaw na tryb termoobiegu z grzałką górną (symbol wiatraczka i poziomej kreski)
  2. Umyj szparagi i osusz je ręcznikiem papierowym. Urwij im ogonki – są twarde i łykowate, więc nie będą smaczne. Łatwo odłamują się w miejscu, gdzie zaczyna się ich miękka i pyszna część.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i rozsyp w nim szparagi.
  4. Polej je dobrą oliwą z oliwek (opcjonalnie możesz użyć ulubionego oleju), posyp solą i dodaj zmiażdżone lub drobno posiekane ząbki czosnku. Jeśli go nie lubisz, możesz dać mniej lub zupełnie z niego zrezygnować. By podkręcić smak dania, można posypać je płatkami chili – piekielnie dobrze pasują.
  5. Szparagi będą się piec 10-15 minut, ale możesz je przytrzymać krócej lub dłużej. Spróbuj sam, które lubisz bardziej – chrupiące i lekko twarde, czy dobrze upieczone i przyrumienione.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp szparagi ulubionym serem i podaj na stół jeszcze gorące.
  7. Doskonale smakują z pszennym pieczywem, które można maczać w oliwie z przyprawami.

Smacznego!

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: THPStock / Depositphotos

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Tematy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Szparag lekarski Asparagus officinalis

Markiza czy roleta? Która osłona zewnętrzna lepiej chroni przed upałem na poddaszu? Sprawdzamy
Komentarze

Zdaniem Czytelnika
19-05-2025 15:26
Komentarz dodany przez xd: Ten czas to z kosmosu jest. Minimum 40 minut.
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy