Przepis na szparagi z truskawkami i jajkiem
Czas przygotowania: 15 min
Składniki na śniadanie ze szparagami
- 5-6 truskawek
- 5-6 szparagów
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- kromka żytniego chleba
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Szparagi i truskawki myjemy – usuwamy zdrewniałe końcówki, a w owocach szypułki.
- Szparagi smażymy na patelni z dodatkiem połowy masła, aż ich kolor stanie się intensywnie zielony, dodajemy sól i miód.
- Kiedy warzywa staną się na wpół miękkie, na drugiej patelni rozgrzewamy resztę masła i delikatnie wbijamy jajko.
- Szparagi wyjmujemy na talerz, układamy na nich truskawki pokrojone w ósemki i przekrojone pomidorki.
- Na suchej patelni z obu stron grillujemy chleb.
- Zdejmujemy jajko, posypujemy koperkiem, świeżo mielonym pieprzem i podajemy z chlebem.
- Do tego proponujemy podanie naparu z melisy i malin -– kilka liści melisy i malin zalewamy gorącą wodą, pijemy schłodzony lub na ciepło
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"