Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej – przepis na szybką i pyszną kolację

Szparagi w szynce parmenskiej - fot. svariophoto_Depositphotos

Kochasz szparagi i szukasz ekspresowego przepisu na zdrową i pożywną kolację? Mamy dla ciebie wyjątkową propozycję, która sprawdzi się na każdą okazję. Jeśli jesteś smakoszem kuchni włoskiej i lubisz smak tradycyjnie wędzonych wędlin, to danie jest w sam raz dla ciebie! 

Posłuchaj
00:00
19

Ekspresowy przepis na szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Jeśli szukasz pomysłu na lekką, ale wyrazistą w smaku kolację, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Delikatne, pieczone szparagi otulone aromatyczną szynką szwarcwaldzką to połączenie, które zachwyca prostotą i elegancją. Danie jest szybkie w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a efekt jest znakomity. Sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i na wyjątkową okazję.

Składniki

  • pęczek świeżych szparagów
  • 70 g szynki szwarcwaldzkiej 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku

🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ustaw na tryb termoobiegu z grzałką górną. 
  2. Umyj dokładanie szparagi i osusz je np. za pomocą ręcznika papierowego. 
  3. Odetnij i wyrzuć stwardniałe końcówki szparagów oraz łykowatą zewnętrzną skórkę. 
  4. Owiń każdy szparag jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej. 
  5. Rozłóż owinięte szynką szparagi na blaszce do pieczenia (wcześniej połóż na nią papier do pieczenia). 
  6. Skrop szparagi oliwą z oliwek i posyp odrobiną soli i pieprzu. 
  7. Piecz szparagi przez około 20 minut – w zależności od tego, jakie szparagi bardziej ci smakują, te chrupiące, czy tylko lekko przyrumienione. 

Smacznego!


Tekst: Katarzyna Augustyniak, zdjęcie tytułowe: svariophoto / Depositphotos

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Szparag lekarski Asparagus officinalis

Jak wybrać grill idealny? Zwróć uwagę na modele gazowe i ich niesamowite funkcje
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Artykuł sponsorowany
Jak wybrać grill idealny? Zwróć uwagę na modele gazowe i ich niesamowite funkcje
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści