Logo
Logo

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej – przepis na szybką i pyszną kolację

Kochasz szparagi i szukasz ekspresowego przepisu na zdrową i pożywną kolację? Mamy dla ciebie wyjątkową propozycję, która sprawdzi się na każdą okazję. Jeśli jesteś smakoszem kuchni włoskiej i lubisz smak tradycyjnie wędzonych wędlin, to danie jest w sam raz dla ciebie! 

Ekspresowy przepis na szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Składniki

  • pęczek świeżych szparagów
  • 70 g szynki szwarcwaldzkiej 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ustaw na tryb termoobiegu z grzałką górną. 
  2. Umyj dokładanie szparagi i osusz je np. za pomocą ręcznika papierowego. 
  3. Odetnij i wyrzuć stwardniałe końcówki szparagów oraz łykowatą zewnętrzną skórkę. 
  4. Owiń każdy szparag jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej. 
  5. Rozłóż owinięte szynką szparagi na blaszce do pieczenia (wcześniej połóż na nią papier do pieczenia). 
  6. Skrop szparagi oliwą z oliwek i posyp odrobiną soli i pieprzu. 
  7. Piecz szparagi przez około 20 minut – w zależności od tego, jakie szparagi bardziej ci smakują, te chrupiące, czy tylko lekko przyrumienione. 

Smacznego!


Tekst: Katarzyna Augustyniak, zdjęcie tytułowe: svariophoto / Depositphotos

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl