Ekspresowy przepis na szparagi w szynce szwarcwaldzkiej
Składniki
- pęczek świeżych szparagów
- 70 g szynki szwarcwaldzkiej
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ustaw na tryb termoobiegu z grzałką górną.
- Umyj dokładanie szparagi i osusz je np. za pomocą ręcznika papierowego.
- Odetnij i wyrzuć stwardniałe końcówki szparagów oraz łykowatą zewnętrzną skórkę.
- Owiń każdy szparag jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej.
- Rozłóż owinięte szynką szparagi na blaszce do pieczenia (wcześniej połóż na nią papier do pieczenia).
- Skrop szparagi oliwą z oliwek i posyp odrobiną soli i pieprzu.
- Piecz szparagi przez około 20 minut – w zależności od tego, jakie szparagi bardziej ci smakują, te chrupiące, czy tylko lekko przyrumienione.
Smacznego!
Tekst: Katarzyna Augustyniak, zdjęcie tytułowe: svariophoto / Depositphotos