Logo
Logo
19
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej – przepis na szybką i pyszną kolację

Kochasz szparagi i szukasz ekspresowego przepisu na zdrową i pożywną kolację? Mamy dla ciebie wyjątkową propozycję, która sprawdzi się na każdą okazję. Jeśli jesteś smakoszem kuchni włoskiej i lubisz smak tradycyjnie wędzonych wędlin, to danie jest w sam raz dla ciebie! 

 

Ekspresowy przepis na szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Składniki

  • pęczek świeżych szparagów
  • 70 g szynki szwarcwaldzkiej 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ustaw na tryb termoobiegu z grzałką górną. 
  2. Umyj dokładanie szparagi i osusz je np. za pomocą ręcznika papierowego. 
  3. Odetnij i wyrzuć stwardniałe końcówki szparagów oraz łykowatą zewnętrzną skórkę. 
  4. Owiń każdy szparag jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej. 
  5. Rozłóż owinięte szynką szparagi na blaszce do pieczenia (wcześniej połóż na nią papier do pieczenia). 
  6. Skrop szparagi oliwą z oliwek i posyp odrobiną soli i pieprzu. 
  7. Piecz szparagi przez około 20 minut – w zależności od tego, jakie szparagi bardziej ci smakują, te chrupiące, czy tylko lekko przyrumienione. 

Smacznego!


Tekst: Katarzyna Augustyniak, zdjęcie tytułowe: svariophoto / Depositphotos

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu