Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej – przepis na szybką i pyszną kolację

Szparagi w szynce parmenskiej - fot. svariophoto_Depositphotos

Kochasz szparagi i szukasz ekspresowego przepisu na zdrową i pożywną kolację? Mamy dla ciebie wyjątkową propozycję, która sprawdzi się na każdą okazję. Jeśli jesteś smakoszem kuchni włoskiej i lubisz smak tradycyjnie wędzonych wędlin, to danie jest w sam raz dla ciebie! 

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
19

Ekspresowy przepis na szparagi w szynce szwarcwaldzkiej

Składniki

  • pęczek świeżych szparagów
  • 70 g szynki szwarcwaldzkiej 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ustaw na tryb termoobiegu z grzałką górną. 
  2. Umyj dokładanie szparagi i osusz je np. za pomocą ręcznika papierowego. 
  3. Odetnij i wyrzuć stwardniałe końcówki szparagów oraz łykowatą zewnętrzną skórkę. 
  4. Owiń każdy szparag jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej. 
  5. Rozłóż owinięte szynką szparagi na blaszce do pieczenia (wcześniej połóż na nią papier do pieczenia). 
  6. Skrop szparagi oliwą z oliwek i posyp odrobiną soli i pieprzu. 
  7. Piecz szparagi przez około 20 minut – w zależności od tego, jakie szparagi bardziej ci smakują, te chrupiące, czy tylko lekko przyrumienione. 

Smacznego!


Tekst: Katarzyna Augustyniak, zdjęcie tytułowe: svariophoto / Depositphotos


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Szparag lekarski Asparagus officinalis

Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści