Sprawdzony przepis na zupę krem ze szparagów
Składniki
- pęczek świeżych szparagów
- 2 surowe ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2-3 szklanki bulionu
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
- Obierz i pokrój w kostkę cebulę oraz ziemniaki.
- Do garnka wlej 2 łyżki oleju, rozgrzej go i podmaż na nim lekko cebulę oraz ziemniaki.
- Przygotuj szparagi – umyj je, odetnij i wyrzuć stwardniałe końcówki oraz łykowatą zewnętrzną skórkę. Odetnij "główki", a resztę pokrój na kilkucentymetrowe odcinki.
- Do podsmażonej cebuli i ziemniaków dorzuć szparagi (bez "główek") i smaż jeszcze wszystko przez kilka minut.
- Zalej warzywa bulionem, po czym gotuj przez ok. 15 minut (do momentu, aż zmiękną ziemniaki).
- Wrzuć do zupy na kilka minut "główki" szparagów i gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut.
- Wyłów "główki" szparagów, gdy będę miękkie, a zupę zmiksuj.
- Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Podawaj zupę krem ozdobioną "główkami" szparagów z dodatkiem śmietany.
Smacznego!
Tekst: Małgorzata Wójcik, zdjęcie tytułowe: Elena Schweitzer/Depositphotos