Logo
Logo
3
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Zupa krem ze szparagów – smaczna i pożywna

Uwielbiasz zupy krem, ale nie masz pomysłu na urozmaicenie zestawu zwykle stosowanych warzyw? W maju i czerwcu, gdy jest sezon na szparagi, wykorzystaj to smaczne i zdrowe warzywo. W niecałe pół godziny możesz z nich przygotować smaczną zupę krem, której trudno będzie się oprzeć. Zobacz, jaki prosty jest ten przepis!

 

Sprawdzony przepis na zupę krem ze szparagów

Składniki

  • pęczek świeżych szparagów
  • 2 surowe ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2-3 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój w kostkę cebulę oraz ziemniaki.
  2. Do garnka wlej 2 łyżki oleju, rozgrzej go i podmaż na nim lekko cebulę oraz ziemniaki.
  3. Przygotuj szparagi – umyj je, odetnij i wyrzuć stwardniałe końcówki oraz łykowatą zewnętrzną skórkę. Odetnij "główki", a resztę pokrój na kilkucentymetrowe odcinki.
  4. Do podsmażonej cebuli i ziemniaków dorzuć szparagi (bez "główek") i smaż jeszcze wszystko przez kilka minut.
  5. Zalej warzywa bulionem, po czym gotuj przez ok. 15 minut (do momentu, aż zmiękną ziemniaki). 
  6. Wrzuć do zupy na kilka minut "główki" szparagów i gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut.
  7. Wyłów "główki" szparagów, gdy będę miękkie, a zupę zmiksuj.
  8. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  9. Podawaj zupę krem ozdobioną "główkami" szparagów z dodatkiem śmietany.

Smacznego!


Tekst: Małgorzata Wójcik, zdjęcie tytułowe: Elena Schweitzer/Depositphotos

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu