Sprawdzony przepis na zupę krem ze szparagów
Składniki
- pęczek świeżych szparagów
 - 2 surowe ziemniaki
 - 1 mała cebula
 - 2-3 szklanki bulionu
 - sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
 - łyżka gęstej śmietany
 - 2 łyżki oleju
 
🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
 👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki
Przygotowanie
- Obierz i pokrój w kostkę cebulę oraz ziemniaki.
 - Do garnka wlej 2 łyżki oleju, rozgrzej go i podmaż na nim lekko cebulę oraz ziemniaki.
 - Przygotuj szparagi – umyj je, odetnij i wyrzuć stwardniałe końcówki oraz łykowatą zewnętrzną skórkę. Odetnij "główki", a resztę pokrój na kilkucentymetrowe odcinki.
 - Do podsmażonej cebuli i ziemniaków dorzuć szparagi (bez "główek") i smaż jeszcze wszystko przez kilka minut.
 - Zalej warzywa bulionem, po czym gotuj przez ok. 15 minut (do momentu, aż zmiękną ziemniaki).
 - Wrzuć do zupy na kilka minut "główki" szparagów i gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut.
 - Wyłów "główki" szparagów, gdy będę miękkie, a zupę zmiksuj.
 - Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
 - Podawaj zupę krem ozdobioną "główkami" szparagów z dodatkiem śmietany.
 
Smacznego!
Tekst: Małgorzata Wójcik, zdjęcie tytułowe: Elena Schweitzer/Depositphotos