Przepis na herbatkę z rumianku
Przygotowanie herbatki z kwiatów rumianku jest niezwykle proste. Wystarczy 1 łyżkę kwiatów wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
Warto jednak pamiętać, aby kwiaty zbierać w odpowiednim terminie: najlepiej na początku lata tuż przed pełnym rozkwitnięciem, gdyż wtedy są najbogatsze w prozdrowotne związki. Oczywiście zioła należy zbierać z dala od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń. Zbiory najkorzystniej przeprowadzać w ciepłe, suche dni.
Jak często można pić herbatę rumiankową?
Rumianek jest jednym z najbezpieczniejszych ziół, dlatego herbatkę można spożywać nawet 3 do 5 razy dziennie. Niemowlętom i małym dzieciom (np. podczas kolek, biegunek i bólu brzucha) zazwyczaj podaje się 150 ml 3 razy dziennie. Herbatka z rumianku jest również bezpieczna dla kobiet w ciąży.
Czy warto pić herbatę rumiankową?
Kwiaty rumianku są bogate we flawonoidy, fitosterole, związki kumarynowe i śluzowe, olejki eteryczne oraz witaminę C. Zawierają więc dużo silnych antyoksydantów. Taka zawartość silnych składników aktywnych korzystnie wpływa na profilaktykę zdrowotną, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne oraz opóźniając procesy starzenia się organizmu.
Dodatkowo składniki zawarte w rumianku działają rozkurczowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo. To oznacza, że herbatka z kwiatów rumianku doskonale sprawdzi się w trakcie leczenia chorób przewodu pokarmowego oraz przy niestrawności, łagodząc dolegliwości. Warto po nią sięgać również przy infekcjach gardła i jamy ustnej, kiedy można nią płukać jamę ustną i gardło lub po prostu spożywać.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: congerdesign / Pixabay