Logo

Kiedy przycinać szparagi jesienią? Pamiętaj o tej ważnej zasadzie

Jesień to idealny czas, by zadbać o nasze grządki i przygotować rośliny na nadchodzące mrozy. Jedną z roślin, która wymaga specjalnej uwagi, są szparagi. Wbrew pozorom, ich pielęgnacja w tym okresie może przynieść wspaniałe efekty w kolejnym sezonie, ale wiele osób zastanawia się, czy warto przycinać szparagi jesienią. Odpowiedź brzmi: tak, ale tylko pod pewnymi warunkami. Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić zdrowe i obfite plony szparagów?

Dlaczego przycinanie szparagów jest ważne?

Jesienne przycinanie szparagów lekarskich ma kilka kluczowych korzyści. Po pierwsze, zapobiega ono zimowaniu szkodników, takich jak chrząszcz szparagowy, który może zaszkodzić naszym plonom w kolejnym roku. Usunięcie starych, martwych liści zmniejsza także ryzyko wystąpienia chorób. Ponadto, dzięki przycinaniu zwiększamy szansę na wyrośnięcie silniejszych i zdrowszych pędów w kolejnym sezonie. Choć niektórzy twierdzą, że wpływa to na jakość plonów, najważniejsze jest, że poprawia zdrowotność całej grządki.

Szparag lekarski jesienią na polu uprawnym
Fot. barmalini / AdobeStock
Grządki szparagów jesienią. Liście i łodygi zaczynają zamierać, co jest naturalnym procesem, który może zostać przyśpieszony przez wystąpienie mrozów.

Kiedy jest najlepszy moment na przycinanie szparagów?

Uprawa własnych szparagów nie należy do najprostszych. Wymaga od nas dokładnego przestrzegania kilku ważnych terminów – np. ich okrywania, zbioru czy nawożenia. Kolejnym istotnym momentem jest ich jesienne przycinanie. 

Szparagi powinno się przycinać jesienią, ale nie od razu po zakończeniu sezonu wegetacyjnego. Ważną zasadą jest, aby poczekać, aż wszystkie liście rośliny staną się żółte lub brązowe i całkowicie obumrą. Zazwyczaj ma to miejsce po pierwszych przymrozkach, w październiku lub listopadzie. Jeżeli mieszkasz w regionie, gdzie przymrozki są rzadkością, musisz po prostu czekać, aż liście same zwiędną.

W którym miejscu obciąć szparagi?

Po obumarciu liści wszystkie pędy szparagów przycinamy do wysokości około 5 cm nad ziemią.

Czym przycinać szparagi?

Szparagi trzeba przycinać ostrymi sekatorami i nożycami ogrodowymi. Nie nadają się do tego żadnego rodzaju piły lub inne narzędzia, które zostawiają nierówne cięcia.

Jak jeszcze przygotować szparagi na zimę?

Po przycięciu szparagów warto zadbać o odpowiednie nawożenie grządek. Najlepszym rozwiązaniem jest nałożenie warstwy ściółki o grubości około 10 cm. Taki zabieg pomoże zdusić chwasty, a także wzbogaci glebę na przyszły rok. Idealnie sprawdzi się tutaj kompost lub dobrze przekompostowany obornik. Dzięki temu szparagi będą miały idealne warunki do wzrostu.

Oprócz przycinania i nawożenia, warto pamiętać o regularnym monitorowaniu grządek, zwłaszcza w kontekście szkodników. Jeżeli zauważysz jakiekolwiek oznaki chorób lub inwazji szkodników, dobrze jest podjąć odpowiednie działania – najlepiej organiczne, które nie zaszkodzą roślinom, a skutecznie zwalczą problem.


Zdjęcie tytułowe: barmalini / AdobeStock, Adobe Firefly

 

Autor
Kiedy przycinać szparagi jesienią? Pamiętaj o tej ważnej zasadzie
Kiedy przycinać szparagi jesienią? Pamiętaj o tej ważnej zasadzie
Redakcja portalu

ZielonyOgrodek.pl jest prowadzony przez doświadczony zespół redakcyjny, dbający o wysoką jakość artykułów.

Tagi

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl