Logo
Logo
15
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Naturalne środki ochrony roślin z soku z kapusty

Naukowcy znaleźli sposób na wyciśnięcie maksymalnej ilości soku z kapusty i wydzielenie zawartych w nim substancji grzybobójczych i bakteriobójczych. Wytworzony na bazie soku preparat może zastąpić środki chemiczne używane do ochrony roślin czy owoców.

Izotiocyjany i indole

"W każdej kapuście znajdują się substancje aktywne zwane glukozynolanami. Kiedy roślina zostaje nadgryziona przez roślinożercę, albo z gleby docierają do niej zanieczyszczenia chemiczne, wtedy glukozynolany rozkładają się na dwie substancje o właściwościach grzybobójczych, bakteriobójczych i odstraszających roślinożerców. Ich skuteczność biobójcza jest porównywalna ze skutecznością syntetycznych pestycydów" - powiedziała PAP dr Irena Grzywa-Niksińska z Instytutu Chemii Przemysłowej im. I. Mościckiego w Warszawie.

kapusta fot. Elba Cabrera - Pixabay

Wspomniane dwie substancje to izotiocyjany i indole, które występują również w innych roślinach krzyżowych, czyli np. brukselce, brokułach, jarmużu. Naukowcy sprawdzili jednak, że najbogatszym ich źródłem jest właśnie odmiana kapusty białej - "Kamienna Głowa", którą najczęściej można spotkać na rodzimych polach.

Działanie grzybobójcze i bakteriobójcze kapusty

Nad grzybobójczym i bakteriobójczym koncentratem z kapusty przez trzy lata pracowali naukowcy z warszawskiego Instytutu Chemii Przemysłowej wspólnie z uczonymi Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Te grzybobójcze substancje, choć służą roślinom do odstraszania roślinożerców, to w roślinach występują w bardzo małych ilościach.

Znaleźliśmy sposób, by te substancje wydzielić z kapusty w dużej ilości i stworzyć z nich preparat, który będzie można wykorzystać wszędzie tam, gdzie potrzebne są preparaty o właściwościach grzybobójczych i biobójczych - wyjaśniła rozmówczyni PAP.

Szczególnie dużo glukozynolanów powstaje w kapuście narażonej na kontakt z metalami ciężkimi czy rosnącej w wyjątkowo trudnych warunkach. Dlatego kapustę wykorzystywaną do uzyskiwania preparatu można uprawiać na glebach, na których nic innego nie może urosnąć.

kapusta fot. PublicDomainPictures  

Zasadzona w takich miejscach nie tylko będzie oczyszczała glebę ze szkodliwych substancji, ale też będzie źródłem dużej ilości związków biobójczych. Potem po prostu wyciskamy sok z kapusty. Następnie z tego soku izolowane są nasze biobójcze związki - tłumaczy dr Grzywa-Niksińska.

Właściwości soku z kapusty

Z kilograma kapusty można wycisnąć tylko 800 ml soku, dlatego potrzeba sporo jej główek, by uzyskać odpowiednie ilości związków. Taki nietoksyczny, ekologiczny preparat może zastąpić syntetyczne pestycydy stosowane do ochrony roślin.

Jak tłumaczy Grzywa-Niksińska można będzie w nim też moczyć nasiona przed posadzeniem, dzięki czemu będą bardziej odporne na działanie grzybów, może też posłużyć do zabezpieczania owoców podczas transportu i ich dystrybucji zamiast środków chemicznych.

Planujemy współpracę również z firmami kosmetycznymi, bo w kosmetykach również są używane preparaty bakteriobójcze – wyjaśnia dr Grzywa-Niksińska.

Preparat, jako środek dezynfekujący, posłuży też do niszczenia grzybów przede wszystkim w magazynach, ubojniach, szpitalach, basenach. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwdrobnoustrojowym, w technologiach papierniczych może przydać się do otrzymywania papierów opakowaniowych chroniących żywność w niesprzyjających warunkach np. w wysokiej temperaturze czy wysokiej wilgotności.


Ewelina Krajczyńska, PAP - Nauka w Polsce www.naukawpolsce.pap.pl
zdjęcie: Michał Zacharzewski SXC


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Katalog roślin
HORTENSJE
Na czasie
HORTENSJE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 27, Sentencja nr:10
Tydzień 27, Sentencja nr:10
Regularnie podlewamy cały ogród, a w szczególności rośliny nowo posadzone. Poznaj zasady podlewania ogrodu w upalne dni.
Tydzień 27, Sentencja nr:8
Tydzień 27, Sentencja nr:8
Z warzyw i owoców robimy przetwory: robimy soki i dżemy, kisimy ogórki i nie tylko, fermentujemy wino i nastawiamy nalewki.
Tydzień 27, Sentencja nr:6
Tydzień 27, Sentencja nr:6
Możemy uprzątnąć grządki po zbiorze wczesnych warzyw (cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku) i przygotować je do uprawy kolejnych roślin.
Tydzień 27, Sentencja nr:1
Tydzień 27, Sentencja nr:1
Po świętojańskich opadach można przystąpić do przerzedzania zawiązków owocowych na drzewach w sadzie, pozostawiając te najładniejsze, osadzone w środkowej części pędu.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28314
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => lato-na-swiezym-powietrzu-inspiracje-tarasowe
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 27082
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => jak-wykonac-i-zabezpieczyc-meble-z-palet
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!