Czym jest saletra amonowa?
Granulowana saletra amonowa zawiera dwie formy azotu – szybko działającą azotanową (NO-3) oraz amonową (NH+4), wpływającą na dłuższe działanie nawozu (granulki uwalniają składniki pokarmowe). Dzięki temu nawóz wolnej się wypłukuje i może być stosowany na różne typy gleb.
Jakie rośliny ogrodowe nawozić saletrą amonową?
Saletrę amonową stosuje się przed posadzeniem lub siewem roślin, a także w ciągu sezonu. Należy jednak pamiętać, że nawożenie jesienne tym nawozem jest niekorzystne, ponieważ osłabia mrozoodporność roślin (powoduje intensywny wzrost zamiast przygotowywać się do nadejścia zimy). Saletra amonowa nadaje się do nawożenia wielu roślin ogrodowych i użytkowych – ozdobne jednoroczne kwiaty, byliny, drzewa i krzewy ozdobne oraz owocowe, a także warzywa.
W przypadku nawożenia tych ostatnich należy uważać, aby nie przesadzać z dawkami, ponieważ nadmiar formy azotanowej może się kumulować w warzywach (szczególnie liściowych). Warto również pamiętać, że nadmierne dawki saletry (ale też innych nawozów) mogą powodować zasolenie gleby, co z kolei ogranicza możliwość pobrania składników pokarmowych z gleby przez system korzeniowy.
Jak stosować saletrę amonową?
Saletrę stosuje się posypowo (np. pozostawia na powierzchni gleby przed opadami deszczu) lub miesza z podłożem. Najwięcej azotu potrzebują między innymi warzywa, trawniki, czy drzewa owocowe i im zwykle potrzebna jest dawka około 20g nawozu/10 m².
Innym roślinom ogrodowym (np. bylinom, czy drzewom i krzewom ozdobnym) wystarczą mniejsze dawki (około 10g/10m²). Zaletą saletry amonowej jest także możliwość zasilania nią roślin dolistnie – granulki dobrze rozpuszczają się w wodzie.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe spline_x/Depositphotos