Nigdy nie mogę się doczekać, aż przygotuję z nich domowy ocet jabłkowy, który później stosuję całą rodziną w kuchni oraz jako środek na szkodniki. To właśnie koło życia, które zataczamy, wykorzystując naturę i jej składniki w każdy sposób. Miąższ idzie zawsze do musu czy chutney'a, natomiast ze skórek robimy domowy ocet jabłkowy. Mieszam przeróżne obierki, nie ograniczając się jedynie do jednej odmiany. Jest jednym z lepszych przetworów, który pijemy regularnie na czczo, rozwodniony letnią wodą. Niestety zdarza się, że większość ogrodników skarży się na słabe zbiory, co skutkuje potem mniejszą ilością przetworów. Co zrobić z tym fantem? Podpowiadam w poniższej poradzie - przeczytajcie dokładnie.
Co zrobić,aby jabłka dojrzały na drzewie i przedwcześnie nie spadały?
We wcześniejszych latach mieliśmy spory problem ze spadaniem jabłek. To bardzo nieprzyjemny zwrot akcji dla każdego sadownika, który czeka na zbiory. Mniejsze okazy, które bywały zdrowe, również nie doczekały się pełnego rozmiaru na gałązkach.
Istnieje wiele przyczyn, w zależności od kondycji jabłoni. Powinniśmy kilka z nich rozważyć. To przede wszystkim susza, która nie daje często oznak na powierzchni. Zawsze warto ściółkować koszoną trawą pień, aby można było utrzymać optymalną wilgoć w niższych partiach drzewa.
To wspomoże podczas okresu suszy. Dodatkowo warto wspomnieć o zwiększonej produkcji auksyn, która następuje po wykształceniu się owoców. Hormony w ogromnym stopniu mają wpływ na wielkość pojawiających się owoców. Spadek produkcji auksyny w nasionach następuje przy zbiorach - tutaj głównym skutkiem jest ich opadanie. Opadanie może nastąpić również przy urazie mechanicznym czy czynnikach zewnętrznych, takich jak wiatr czy szkodniki.
Jedna jest sposób, aby temu zapobiec - w okresie wiosennym redukujemy zawiązki. Zachowujemy zawsze te najzdrowsze, które są w odległościach do 15 cm od siebie. Dzięki temu zachowacie sporo owoców. Nie bójcie się przerzedzać - to klucz do uzyskania lepszych plonów.
Czy stare odmiany jabłonki owocują w innych okresach?
Stare odmiany jabłonek, które mają już kilkanaście lat mają zdecydowanie inny okres owocowania. Wydają plony co dwa lata, co jest całkowicie naturalnym procesem. Dzieje się tak w przypadku Malinówek, Papierówek, Antonówek czy innych, które dobiegają do 20 roku owocowania.
Nie zapomnijcie o prawidłowym cięciu wiosennym i jesiennym, które zapewni wam znacznie lepsze zbiory oraz uodporni jabłonkę na kolejne lata.
Po każdym takim regularnym cieciu wybierzcie odpowiednią maść ogrodniczą i zabezpieczcie drzewa. W ten sposób będziecie cieszyć się owocowaniem jeszcze długie lata.
Zdjęcie tytułowe: Joanna Tkaczuk/ AdobeStock