5 najczęściej popełnianych błędów w uprawie czosnku
Niewłaściwe dobrane podłoże i stanowisko
Choć zwykle czosnek pospolity, zwyczajny (łac. Alium sativum) udaje się na przeciętnych ogrodowych glebach, warto pamiętać, że najbardziej dorodne okazy uzyskamy na glebach żyznych, zasobnych w składniki pokarmowe. Preferuje on jasne, słoneczne stanowiska oraz gleby dostatecznie wilgotne i raczej nie należy planować jego uprawy na glebach piaszczystych i suchych. Jeśli więc mamy w ogrodzie gleby słabsze, mniej zasobne i przepuszczalne, należy zadbać o zasilenie i spulchnienie podłoża.
Zły dobór odmiany czosnku
Podobnie, jak w przypadku innych roślin, powodzenie ich uprawy w znacznym stopniu zależy od wyboru właściwej odmiany. W sprzedaży spotkamy bardzo wiele odmian czosnku, przeznaczonego do różnych potrzeb i o różnych cechach. Dlatego przed zakupem, warto sprawdzić, która odmiana będzie miała najbardziej uniwersalne cechy, przydatne do uprawy amatorskiej.
Warto zwrócić uwagę na to, że odmiany czosnków, które wytwarzają większe ząbki, słabiej się przechowują. Inne z kolei niezbyt dobrze nadają się do bezpośredniego spożycia, a bardziej do celów przemysłowych.
Nieodpowiednia pora i sposób sadzenia
Na słaby wzrost i plonowanie czosnku może mieć wpływ niewłaściwa pora oraz zły sposób jego sadzenia w ogrodzie. Zazwyczaj czosnek sadzi się tylko w dwóch terminach – jesienią lub wiosną. Zaleca się sadzenie jesienne (październik/listopad) tzw. odmian ozimych czosnku, bardziej odpornych na niskie temperatury. Dzięki temu, przed zimą zdążą się one jeszcze dobrze się ukorzenić i wytworzą większe główki, które zazwyczaj nadają się do zbioru w lipcu.
Nie mniej ważny jest właściwy sposób sadzenia czosnku. Przed sadzeniem główki dzieli się zwykle na ząbki i sadzi na grządce (piętką w dół), w rozstawie około 10-15 cm i na głębokość około 5 cm. Warto także pamiętać, aby nie sadzić czosnku w miejscu, gdzie poprzednio rosły inne warzywa cebulowe, korzeniowe (np. burak, marchew, pietruszka, seler), czy ziemniaki.
Ważne! Podobnie, jak w przypadku sadzenia kwiatów cebulowych, do sadzenia czosnku należy wybierać tylko główki zdrowe, nieuszkodzone i bez śladów chorób, czy żerowania szkodników (plamy, gnicie itp.)
Nieodpowiednie nawożenie czosnku
Najkorzystniej i najzdrowiej jest stosować nawożenie naturalne (organiczne), a więc odżywić i spulchnić glebę (sezon wcześniej) mieszając ją z kompostem lub obornikiem. Jeśli zasilamy czosnek dodatkowo w trakcie uprawy, trzeba pamiętać, aby unikać nawozów zawierających chlorki. Mają one niekorzystny wpływ wielkość plonu czosnku oraz powodują utratę walorów smakowych. Z tego względu zaleca się raczej zasilanie czosnku tzw. nawozami bezchlorkowymi, a przede wszystkim zawierającymi siarkę – makroskładnik niezbędny we wzroście czosnku, ale i innych warzyw.
Niewłaściwy termin zbioru
Nie można też zapominać, że czosnek (tak jak inne warzywa) warto zbierać w optymalnym czasie, aby miał on jak najlepsze walory. Jeśli zbierzemy czosnek w złym terminie (za późno), trzeba liczyć się z tym, że jego główki nie będą już zwarte tylko mogą się rozpadać. Dodatkowo, ząbki mogą już zacząć puszczać własne korzonki i ukorzeniać się, co wpłynie też na utratę ich właściwości smakowych.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: J Garget/Pixabay