Logo
Logo

Stewia (Stevia rebaudiana)

Stewia (Stevia rebaudiana) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
 
  • Gleba: próchniczna, przepuszczalna, lekka, piaszczysta
  • Kolor kwiatów: białe
  • Kwiatostan: grono
  • Kwiaty: dzwonkowate, pojedyncze, drobne
  • Odczyn gleby: obojętna
  • Pokrój: wzniesiony, wyprostowany, kępy
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Wysokość: 30-80 cm
  • Okres kwitnienia: IX, X
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba stale wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: pojemniki, balkony, roślina lecznicza, roślina jadalna
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Zastosowanie

    Stewia, a poprawnie Stevia rebaudiana, to roślina tropikalna należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). W naturze występuje w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii.

    Stevia rebaudiana to bylina wieloletnia, która w Polsce uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Zwykle osiąga do 80 cm wysokości i wytwarza grube, zielone pędy. Posiada bezogonkowe liście ułożone naprzeciwlegle. Są one średniej wielkości (dorastają do 3-5 cm długości), jajowate, o karbowanym brzegu, miękkie i jasnozielone. Cała roślina jest delikatnie omszona.

    Stewia kwitnie w okolicach października. To typowa roślina dnia krótkiego. Kwiaty są zebrane w małe, wiechowate kwiatostany. Są drobne, pięciopłatkowe, rurkowate, o barwie białej. Posiadają długie, białe, wystające poza kwiat pylniki.

    Wymagania i uprawa

    Stewia najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i osłoniętych przed wiatrami. Optymalne są gleby piaszczyste lub ilaste, dobrze przepuszczalne i wilgotne (w środowisku naturalnym występuje na obrzeżach bagien). Nie lubi pH zasadowego.

    Roślina potrzebuje systematycznego podlewania i bardzo dobrze reaguje na umiarkowane nawożenie (mineralne jak i organiczne). Dobrze ją uszczykiwać, by wytworzyła więcej pędów i masę liściową. Warto usuwać kwiaty, by roślina nie traciła substancji odżywczych na ich produkcję.

    Stewię rozmnaża się przez wysiew nasion na rozsadę lub w inspekcie wiosną (III-IV). W Polsce można uprawiać ją w pomieszczeniach lub wysadzać do gruntu (po przymrozkach wiosennych).

    Zbiór liści stewii przeprowadza się jesienią – najlepiej w październiku, wtedy surowiec ma największe ilości interesujących nas substancji.

    Zastosowanie

    Stewia jest głównie uprawiana jako roślina przyprawowa. Stanowi naturalny słodzik. Nie zawiera kalorii, będąc przy tym znacznie słodszą, a jednocześnie zdrowszą od cukru. Jest polecona dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Jest też odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego można jej używać do produkcji wypieków.


    Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: Derzsi Elekes Andor/CC BY-SA 3.0/Link, Robert Lynch/Pixabay

    Stewia nasiona, Sklep ZielonyOgrodek
    Nasiona | Stewia, miodowy liść
    Nasiona stewii (łac. Stevia rebaudiana) najwyższej jakości. Gwarantują uzyskanie zdrowych roślin. Stewia to bylina ciepłolubna, osiągająca ok. 30 cm wysokości. Jej liście są polecane jako zamiennik dla cukru i innych słodzików.
    Kup online
    Autor
    Stewia
    Stewia
    Katarzyna Jeziorska

    Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonej alchemii". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

    Powiązane tematy
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl