Stewia Stevia rebaudiana

Stewia w warzywniku
Stewia (Stevia rebaudiana) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
31
Gleba: przepuszczalna, lekka, piaszczysta, próchniczna
Kolor kwiatów: białe
Kwiatostan: grono
Kwiaty: pojedyncze, drobne, dzwonkowate
Odczyn gleby: obojętna
Pokrój: wyprostowany, kępy, wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: 30-80 cm
Okres kwitnienia: IX, X
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba stale wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: pojemniki, balkony, roślina lecznicza, roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Zastosowanie

Stewia, a poprawnie Stevia rebaudiana, to roślina tropikalna należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). W naturze występuje w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii.

Stevia rebaudiana to bylina wieloletnia, która w Polsce uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Zwykle osiąga do 80 cm wysokości i wytwarza grube, zielone pędy. Posiada bezogonkowe liście ułożone naprzeciwlegle. Są one średniej wielkości (dorastają do 3-5 cm długości), jajowate, o karbowanym brzegu, miękkie i jasnozielone. Cała roślina jest delikatnie omszona.

Stewia kwitnie w okolicach października. To typowa roślina dnia krótkiego. Kwiaty są zebrane w małe, wiechowate kwiatostany. Są drobne, pięciopłatkowe, rurkowate, o barwie białej. Posiadają długie, białe, wystające poza kwiat pylniki.

Wymagania i uprawa

Stewia najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i osłoniętych przed wiatrami. Optymalne są gleby piaszczyste lub ilaste, dobrze przepuszczalne i wilgotne (w środowisku naturalnym występuje na obrzeżach bagien). Nie lubi pH zasadowego.

Roślina potrzebuje systematycznego podlewania i bardzo dobrze reaguje na umiarkowane nawożenie (mineralne jak i organiczne). Dobrze ją uszczykiwać, by wytworzyła więcej pędów i masę liściową. Warto usuwać kwiaty, by roślina nie traciła substancji odżywczych na ich produkcję.

Stewię rozmnaża się przez wysiew nasion na rozsadę lub w inspekcie wiosną (III-IV). W Polsce można uprawiać ją w pomieszczeniach lub wysadzać do gruntu (po przymrozkach wiosennych).

Zbiór liści stewii przeprowadza się jesienią – najlepiej w październiku, wtedy surowiec ma największe ilości interesujących nas substancji.

Zastosowanie

Stewia jest głównie uprawiana jako roślina przyprawowa. Stanowi naturalny słodzik. Nie zawiera kalorii, będąc przy tym znacznie słodszą, a jednocześnie zdrowszą od cukru. Jest polecona dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Jest też odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego można jej używać do produkcji wypieków.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: Derzsi Elekes Andor/CC BY-SA 3.0/Link, Robert Lynch/Pixabay

Stewia nasiona, Sklep ZielonyOgrodek
Nasiona | Stewia, miodowy liść
Nasiona stewii (łac. Stevia rebaudiana) najwyższej jakości. Gwarantują uzyskanie zdrowych roślin. Stewia to bylina ciepłolubna, osiągająca ok. 30 cm wysokości. Jej liście są polecane jako zamiennik dla cukru i innych słodzików.
Kup online
Obserwuj
Autor
Katarzyna Jeziorska Katarzyna Jeziorska

Redaktor prowadząca portalu. Z wykształcenia ogrodniczka i specjalistka od roślin leczniczych.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści