Oliwka europejska Olea europaea

Oliwka europejska, fot. Flower Council Holland
Oliwka europejska (Olea europaea) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
51
Dekoracyjność: cała roślina
Gleba: przepuszczalna, żyzna
Kolor kwiatów: białe
Kwiatostan: wiechowaty
Kwiaty: pojedyncze, drobne
Odczyn gleby: obojętna, lekko zasadowa
Owoce: kuliste, owalne, jadalne
Pokrój: wzniesiony
Zapach: kwiaty, liście
Wysokość: w doniczkach do 2,5 m.
Okres kwitnienia: VI, VII, VIII
Kolor owoców: zielone, czarne
Trwałość liści: zimozielone
Korona: nieregularna
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: pojemniki, balkony, tarasy

Oliwka europejska (Olea europaea) nazywana też oliwnikiem europejskim lub drzewem oliwnym, należy do rodziny oliwkowatych (Oleaceae). Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich Azji, skąd szybko rozprzestrzeniła się w ciepłych krajach Europy, a obecnie też na inne kontynenty. W Polsce jest traktowana jako roślina doniczkowa.

Oliwka europejska do długowieczna (potrafiące mieć ponad 2000 lat), wolno rosnąca roślina. W naturze dorasta do 12-15 m – jest niskim drzewem lub krzewem. Pnie są bardzo krótkie, u starszych roślin grube, charakterystycznie sękate i poskręcane (niektórzy nazywają ich wygląd jako "zgnieciony"). Młodsze konary i gałęzie są zwykle wzniesione, a ich kora jest srebrzystoszara.

Liście oliwki europejskiej są naprzeciwległe. Maja kształt lancetowaty, na obu końcach zaostrzony. Są całobrzegie, z wierzchu matowe, od spodu białawo owłosione, a na brzegu przeważnie zwinięte.

Kwiaty rośliny są bardzo małe, czteropłatkowe i zebrane w długie kwiatostany, wiechy. Maja kolor biały, w środku żółty i przyjemnie pachną. Kwitną od czerwca do sierpnia.

Owocem oliwki europejskiej są charakterystyczne, wszystkim dobrze znane, mięsiste pestkowce o owalnym kształcie. Początkowo zielone, później prawie czarne (czasem też bywają kremowe).

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Wymagania i uprawa

Oliwka uprawiana w doniczce wymaga stanowiska słonecznego, najlepiej przewiewnego. Najlepszym podłożem dla rośliny jest przepuszczalna i żyzna ziemia. W naturze oliwki rosną na ziemi wapiennej (pH 6-7).

Podlewamy ją obficie ale niezbyt często. Roślina nie lubi przesuszania. Możemy ją nawozić wczesną wiosną i drugi raz w połowie lata nawozem uniwersalnym dla roślin doniczkowych.

Roślina nie jest odporna na mrozy poniżej -5ºC, dlatego wymaga chowania na zimę do pomieszczeń (najlepiej jeśli mamy jasne miejsce, o temp. ok. 10-14ºC). Jeśli odpowiednio przejdzie spoczynek zimowy możemy doczekać się jej owoców!

Zastosowanie

Oliwka europejska jest jednym z najdłużej uprawianych przez ludzi drzew. W Polsce jest traktowana jako roślina doniczkowa na taras lub balkon lub do domu. Jest idealna do ogrodów w stylu śródziemnomorskim lub greckich. Niektórzy twierdzą, że jest uwielbiana przez koty.

Sady oliwki są nazywane gajami oliwnymi, a jej owoce znajdują zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce. Oliwa z owoców oliwek jest uważana za "super food".

Liście z oliwki są traktowane czasem jak przyprawa i znajdują zastosowanie w zielarstwie.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: Flower Council Holland, Floradania.dk

Obserwuj
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Oliwnik wąskolistny Elaeagnus angustifolia

Markiza czy roleta? Która osłona zewnętrzna lepiej chroni przed upałem na poddaszu? Sprawdzamy
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy