Ardizja karbowana (Ardisia crenata) należy do rodziny (Myrsinaceae). Roślina w środowisku naturalnym występuje w Japonii oraz Ameryce Południowej, a w Polsce jest cenną rośliną zdobiącą domy w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Roślina ma wzniesiony pokrój i dorasta do 100 cm wysokości. Wytwarza błyszczące, ciemnozielone liście, na których mogą pojawiać się gruzełkowate zgrubienia. Nie należy ich niszczyć – to naturalne zjawisko dla ardizji. W zgrubieniach znajdują się bakterie, które żyją w symbiozie z rośliną asymilując azot z powietrza.

Ardizja karbowana kwitnie od czerwca do września tworząc małe, gwiazdowate kwiaty barwy białej lub różowej.

Najbardziej dekoracyjna jest jednak po kwitnieniu, gdyż zawiąże okrągłe, czerwone owoce są pestkowcami, które mogą utrzymywać się na roślinie nawet do przyszłorocznego kwitnienia!

Wymagania i uprawa

Lubi jasne stanowiska o rozproszonym świetle (np. wystawy wschodnie). Preferuje przepuszczalne, lekko wilgotne podłoża.

W czasie sezonu wegetacyjnego nie ma specjalnych wymagań względem ciepła – dobrze rośnie w temperaturze pokojowej. Zimą należy ją przestawić do nieco chłodniejszego pomieszczenia o temp. 16°C.

W czasie lata powinno się ją podlewać 2-3 razy w tygodniu, zimą rzadziej. Ardizję trzeba regularnie zraszać, szczególnie w okresie owocowania. Suche powietrze powoduje szybsze marszczenie i opadanie owoców.

Nawożenie warto stosować od wiosny do jesieni raz w tygodniu – nawozami wieloskładnikowymi. Owocowanie ardizji można zwiększyć, zapylając wcześniej kwiaty za pomocą pędzelka. 

Roślinę najlepiej przesadzać wiosną, raz na 2-3 lata. W warunkach domowych ardizję można rozmnożyć z nasion wysiewanych wiosną.

Zastosowanie

Ardizja karbowana znalazła zastosowanie jako dekoracja mieszkań (chociaż latem można wystawiać ją również do ogrodu) i zyskała wysokie miejsce wśród roślin ozdobnych na święta Bożego Narodzenia.

Zdjęcia: informacje prasowe Leroy Merlin,