Jaskier azjatycki (Ranunculus asiaticus) to bylina cebulowa uprawiana w klimacie umiarkowanym jako roślina jednoroczna, należąca do rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae). W naturze występuje m.in. na pustynnych obszarach wokół basenu morza Śródziemnego czy w południowo-wschodniej Europie.
Jaskier azjatycki ta osiąga wysokość 20-30 cm i ma wzniesiony pokrój. Charakterystyczne, pierzastozłożone liście jaskrów są jasno-zielone.
Kwitnie przeważnie od maja do czerwca (gdy jest uprawiany w pomieszczeniu może zakwitać nawet w lutym). Kwiaty o barwie białej, żółtej, pomarańczowej, różowej i czerwonej są pojedyncze lub pełne i osiągają średnicę od 5 do 8 cm.
Wytwarza bulwiaste korzenie, które mogą przetrwać zimę, jedynie w pomieszczeniu.
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Wymagania i uprawa
Roślina jest łatwa w uprawie, należy jednak zapewnić jej dużo słońca i dobre warunki wodne. Jaskier dobrze rośnie na podłożu wilgotnym lub lekko wilgotnym, dlatego wymaga regularnego podlewania. Ziemia powinna być przepuszczalna o dość wysokiej zawartości składników pokarmowych.
Wysiew nasion najlepiej przeprowadzić jesienią w pomieszczeniu, zaś rośliny sadzi się do gruntu na głębokość ok. 10 cm późną wiosną (są nieodporne na mróz). Później warto usuwać przekwitłe kwiaty, aby przedłużyć kwitnienie.
Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie
Bulwy jaskrów azjatyckich można wykopywać na zimę i przechowywać do następnego roku, choć nie jest to częsta praktyka.
Roślina czasem może być atakowana przez mączniaka prawdziwego.
Nasz sklep ogrodniczy ▶ Szukasz produktów do ogrodu i pielęgnacji roślin? Sprawdź nasze nowości i promocje. Prezent do każdego zamówienia!
Zastosowanie
Jaskier azjatycki stworzy piękne, niskie rabaty w ogrodzie lub nada kolorów na balkonie i tarasie. Dobrze komponuje się z roślinami cebulowymi.
Nadaje się również do uprawy w pomieszczeniach, wtedy można cieszyć się nią przez wiele lat.
Ciekawostki
Roślina jest czasem nazywana jaskrem perskim (z ang. Persian buttercup) co wywodzi się z miejsca pochodzenia – południowo-zachodniej Azji.
Zdjęcia: LMoonlight, Alicja, Chiemsee2, barbara baldocchi/Pixabay, SuperJew/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons, 4028mdk09/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons