Krokus wiosenny (Crocus vernus) to wieloletnia, ozdobna, a także przyprawowa roślina bulwiasta, należąca do rodziny kosaćcowatych (Iridaceae). Krokusy występują naturalnie na łąkach górskich w Europie, na obszarze Tatr, Alp, Pirenejów oraz można je spotkać na Bałkanach.
Kwiaty krokusów pojawiają się wczesną wiosną (często przebijają się przez leżącą jeszcze warstwę śniegu). Wyrastają, podobnie jak ich wąskie liście, z młodych bulw przybyszowych. Większość odmian ma kwiaty w różnych odcieniach fioletu, ale występują też odmiany białe, żółte oraz wielokolorowe. Są zaliczane do najpiękniejszych kwiatów wiosny. Kwitną od lutego do kwietnia.
Wymagania i uprawa
Rośliny te potrzebują wiosennego słońca aby wypuścić zdrowe kwiaty. Lubią podłoża przepuszczalne i próchnicze z lekko kwaśnym pH. Najlepiej rosną, gdy mają zapewnioną dużą wilgoć (choć jak wszystkie rośliny cebulowe nie można doprowadzać do zastoin wodnych – cebulki mogą zacząć gnić).
Cebulki krokusów wiosennych powinno się wykopywać i rozsadzać co kilka lat (ok. 3), ale często pozostawia się je w tym samym miejscu aż do obumarcia, ponieważ po kwitnieniu trudno zlokalizować ich małe bulwy (są często sadzone w obrębie trawnika). Przy odpowiedniej pielęgnacji rośliny dobrze się mnożą i po 3-4 latach tworzą duże kępy kwiatów.
Dla zapewnienia dobrego wzrostu i rozwoju krokusa warto go nawozić wiosną (dwu bądź trzykrotnie w odstępie 2-3 tygodni) preparatami wieloskładnikowymi (np. Amofoską – 30-50 g preparatu na 1m² podłoża). Pod koniec maja ustaje wzrost bulw i zaczynają usychać liście, można je ścinać lub skosić wraz z trawą.
Zastosowanie
W ogrodach najlepiej sadzić je na trawniku, pod rozłożystymi drzewami liściastymi, gdzie wczesną wiosną dociera jeszcze wystarczająca ilość światła (należy pamiętać, aby wiosenne koszenie trawnika wykonywać bardzo ostrożnie – omijając rozwijające się kwiaty). Świetnie pasuje do ogrodów skalnych i na niskie rabaty, gdzie króluje wśród wiosennych kwiatów.
Z roślin rodzaju crocus pozyskuje się najdroższą przyprawę świata szafran (są to wysuszone znamiona słupków kwiatowych krokusa użytkowego – Crocus sativus). Oprócz tego krokusy były niegdyś wykorzystywane do produkcji perfum, barwników oraz w medycynie.
Polecane odmiany
- 'King of the Striped' – liliowe kwiaty z ciemnymi kreskami
- 'Pickwick' – białe kwiaty z fioletowymi kreskami
- 'Golden Yellow' – żółte kwiaty
Zdjęcie tytułowe: iVerde; Olga Oginskaya, Hans Braxmeier, Gerhard Gellinger/Pixabay
Komentarze