Psiząb liliowy Erythronium dens-canis

Psiząb liliowy, fot. ignaciosuarez734 - Flickr
Psiząb liliowy (Erythronium dens-canis) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
34
Dekoracyjność: rozety liściowe, kwiaty
Kolor kwiatów: fioletowe
Kwiaty: pojedyncze, dzwonkowate
Owoce: torebka
Pokrój: wyprostowany
Wysokość: 15 cm
Okres kwitnienia: IV, V
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: półcień
Zastosowanie: pod koronami drzew, w grupie, małe ogrody, rabaty

Psiząb liliowy (Erythronium dens-canis) to gatunek rośliny cebulowej z rodziny liliowatych (Liliaceae). W naturze występuje głównie w południowej Europie oraz w Azji, ale jest też uprawiany w ogrodach wielu innych krajów świata.

Psiząb liliowy to miniaturowy kuzyn lilii, dorastający do ok. 15 cm wys. Wczesną wiosną z podziemnej cebuli wyrastają odziomkowe liście – są rozłożone na boki, ułożone naprzeciwlegle, długie i szerokolancetowate. Ich charakterystyczna ciemnozielona blaszka liściowa jest pokryta nieregularnym, plamiastym, purpurowo-brązowym wzorem. Liście mają krótką żywotność, gdyż zaraz po przekwitnieniu rośliny, zamierają.

Psiząb liliowy zakwita krótko po rozwinięciu się liści w kwietniu i maju, wydając osadzone pojedynczo na długich, cienkich, bordowo-brązowych, nagich, sztywnych, wzniesionych ogonkach, sześciopłatkowe, zwisające kwiaty, z silnie wywiniętymi do tyłu, lancetowatymi i zaostrzonymi na końcach płatkami. Wnętrze korony kwiatowej (gardziel) jest żółte, a długie pręciki, zakończone okazałymi, fioletowymi pylnikami, mocno wystają z niej na zewnątrz. Kwiaty są zwykle liliowe, ale mogą być też białe, różowe lub purpurowe. Po przekwitnieniu kwiatów zna pędach zawiązują się owoce w postaci torebek.

Cebule rośliny są bardzo charakterystyczne, gdyż pod cienką, brązową skórką mają kremowobiały kolor i przypominają kształtem psi kieł. Cebule są jadalne i w niektórych krajach były dawniej wykorzystywane do celów kulinarnych.

Wymagania i uprawa

Psiząb liliowy w sezonie wegetacyjnym (wiosna), oczekuje półcienistego stanowiska i próchniczej, żyznej, przepuszczalnej, stale lekko wilgotnej gleby o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie pH, ale przez resztę roku preferuje bardziej suche podłoże. Rośliny są zwykle dostatecznie mrozoodporne, jednak w chłodniejszych rejonach kraju dobrze jest okrywać je przed zimą warstwą ściółki.

Psiząb najlepiej rozmnażać za pomocą cebulek przybyszowych, pobieranych z roślin w okresie spoczynku (VIII-IX), choć można też pozyskać młode rośliny przez wysiew nasion (czasami dają też samosiew, ale siewki zakwitają dopiero po 3-4 latach uprawy).

Zastosowanie

Psiząb liliowy to urocza, wiosenna roślina cebulowa, która na rabatach ładnie komponuje się z przylaszczkami, zawilcami, floksami szydlastymi czy pierwiosnkami. Może być również uprawiana na skalniakach. Dobrze wygląda też w dużych grupach na trawniku pod drzewami i krzewami.

Wybrane odmiany

  • 'Purple King' – o liliowych kwiatach z brązową plamą wewnątrz korony
  • 'Rose Queen' – o ciemnoróżowych kwiatach
  • 'Snowflake' – o białych kwiatach

Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: ignaciosuarez734/Flickr, Hubert Isopp/CC BY-SA 3.0/Link pieonane/Pixabay, brewbooks/CC BY-SA 2.0/Flickr

Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery