Warzywnik w wersji mini
Chciałbyś uprawiać warzywa, ale ledwie wystarcza ci miejsca na marchewkę? Helen Riches pokazuje, jak pomieścić spore zbiory na niewielkiej przestrzeni.


Wykorzystaj parapety! W zasięgu kuchennego stołu możesz mieć świeże warzywa i liście sałat, które wyglądają tak samo cudownie, jak smakują. Tak z powodzeniem możesz wykorzystać zaskakująco małe przestrzenie. Zacznij uprawę zieleniny już w kwietniu – skorzystaj z idealnych warunków, które przynosi ten miesiąc.
Nie martw się, jeśli nie wysiałeś nasion wcześniej – późniejszy wysiew pozwala uniknąć wahań temperatury, zgorzeli siewek, wyciągania się siewek i inwazji żarłocznych ślimaków. Możesz również oszukać kalendarz, kupując zdrowe i już wyrośnięte sadzonki.
Podłoże uniwersalne jest idealne dla większości warzyw, ale dodaj do niego odrobinę nawozu w granulkach o spowolnionym uwalnianiu. Pogrupuj rośliny, które lubią te same warunki lub są dla siebie doskonałymi kompanami, np. niektóre kwiaty wydzielają substancje chemiczne, które odstraszają szkodniki (aksamitki) lub przyciągają owady zapylające (nasturcje), a do tego dodają urokliwego koloru...
![]() |
Pełny tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Edycja Polska - Marzec-Kwiecień 2018 |