Porzeczka czerwona prosto z ogródka
Owoce porzeczki czerwonej są pyszne – czy świeżo zerwane, czy w letnich deserach. Roślinę zaś łatwo się uprawia, zajmuje mało miejsca i daje duże plony.


Rośliny sadzi się w słonecznym lub półcienistym miejscu, w przepuszczalnej glebie. Jeśli podłoże jest lekkie, dodaj do niego materię organiczną. Wiosną zasilaj roślinę nawozem bogatym w potas. Zabezpiecz owocujące krzewy przed ptakami.
Po posadzeniu rośliny przytnij wszystkie pędy do drugiego pąka. W następnych latach w marcu wycinaj 1/3 pędów (krzew powinien mieć kształt wazy), zapewniając dostęp powietrza do środka krzewu. Usuń płożące się pędy – owoce nie będą się brudzić ziemią, ograniczysz także zagrożenie mączniakiem, antraknozą (opadziną) liści porzeczki i atakiem gąsienic piłecznicy agrestowej.
Dorosłe krzewy skróć o 1/3 corocznie w marcu. Jeśli rośliny są rozpięte, np. przy murze, przytnij młode pędy boczne do piątego liścia w czerwcu i do drugiego pąka zimą...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Lipiec-Sierpień 2015