Maj to miesiąc wyrazistych kolorów, mocnych zapachów i niezwykle intensywnego wzrostu roślin. W najnowszym wydaniu magazynu Gardeners' World Edycja Polska prezentujemy mnóstwo różnorodnych inspiracji na rabaty i do pojemników, a także zamieszczamy wiele praktycznych porad, które pomogą w pielęgnacji roślin o tej porze roku.
W tym numerze Monty Don skupia się na odchwaszczaniu w sposób ekologiczny i pokazuje najczęściej spotykane gatunki chwastów; wyjaśnia też, jak je rozpoznawać. Natomiast Kay Maguire zamieszcza wynik testu niedrogich kosiarek i podpowiada, jakimi kryteriami kierować się przy wyborze sprzętu.
W części poświęconej roślinom ozdobnym pokazujemy gotowe pomysły na aranżacje donic (zarówno z gatunków wiosennych, jak i letnich) oraz ciekawe zestawienia kolorystyczne, które pomogą ożywić rabaty. Dla inspiracji prezentujemy również mały miejski ogród przeobrażony przez właścicieli w oazę bujnej zieleni i ozdobiony oryginalnymi elementami małej architektury.
Ponieważ maj to czas intensywnych prac w warzywniku, w tym wydaniu magazynu podajemy patenty na udane zbiory warzyw oraz ziół. A w cyklu poświęconym wycieczkom po angielskich otwartych ogrodach zapraszamy do jednego z najpiękniejszych ogrodów kuchennych – Clumber Park. Katarzyna Bellingham przybliża historię tego założenia i wyjaśnia, jakim kluczem ogrodnicy kierują się przy obsadzaniu zagonów i jak wykorzystują ciepło ceglanych murów, którymi to miejsce jest otoczone.
Tym, którzy kochają eksperymentować zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni, polecamy rady ekspertów z Aweside Farm – pokazują, jak pozyskiwać z roślin ozdobnych jadalne kwiaty, aby letnie sałatki czy desery były nie tylko zdrowe i smaczne, ale też kolorowe.
Zapraszam do lektury,
Małgorzata Wójcik
Redaktor naczelna