Gdy czarne jest białe | Dania z kwiatów czarnego bzu

Koniec maja to jedyna okazja, kiedy czarne staje się białe i nikt mi nie wmówi, że nie jest też wyjątkowo pyszne, opowiada dr Małgorzata Kalemba-Drożdż i podaje dwa przepisy na dania z kwiatów czarnego bzu.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Maj 2024
Przejrzyj i kup
12
Spis treści
Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu? Jak zrobić racuchy z kwiatostanów czarnego bzu? Jak zrobić lizaki lodowe z kwiatów czarnego bzu?


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Maj 2024

Białe kwiatostany bzu czarnego (Sambucus nigra) to wyjątkowy rarytas. Nieziemsko pachnące kwiaty dzikiego bzu można przerobić na syrop, lemoniadę, nalewkę, wino, ocet, lody, ciasta, ciasteczka… a jednym z najbardziej popularnych przysmaków są baldachy bzu smażone w cieście naleśnikowym.

Aromat bzu świetnie uzupełnia smak truskawek, brzoskwiń i pomarańczy. Konfitura z truskawek i kwiatów bzu jest po prostu boska! Ozdobne odmiany bzu czarnego o różowych kwiatach również nadają się do spożycia.

Wszystkie części bzu czarnego zawierają sambunigrynę, toksyczny glikozyd, który uwalnia cyjanek, więc bez można jeść wyłącznie po przetworzeniu, jednak w kwiatach stężenie sambunigryny jest niewielkie, toteż kilka kwiatów zjedzonych na surowo lub wypicie fermentowanej lemoniady z niezaparzonych kwiatostanów jest zupełnie nieszkodliwe.

Oprócz pysznego smaku kwiaty bzu czarnego posiadają mnóstwo flawonoidów (m.in. kwercetynę, rutynę, kemferol), dzięki którym mają działanie moczopędne, napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.

racuchy z kwiatostanów czarnego bzu
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Racuchy z kwiatostanów bzu
SKŁADNIKI: 12-16 kwiatostanów czarnego bzu, 2 szklanki mleka, 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru z wanilią, 1 łyżka oleju, szczypta soli, cukier puder, olej do smażenia
PRZEPIS: Mleko, mąkę, jajko, łyżkę oleju i szczyptę soli zmiksuj na ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Maczaj w cieście całe kwiatostany bzu i smaż z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Zielone gałązki można po prostu przygiąć podczas obracania na drugą stronę i wysmażą się na chrupiąco, albo można je odciąć nożyczkami zaraz po położeniu placuszków na patelnię. Przed podaniem bzowe racuchy oprósz cukrem pudrem.
lizaki lodowe z kwiatów czarnego bzu
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Lizaki lodowe z kwiatów bzu
SKŁADNIKI: kilka kwiatostanów czarnego bzu, ok. 50-80 g cukru lub ksylitolu, pół cytryny
PRZEPIS: Kwiaty zalej 400 ml gorącej wody i odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Odcedź płyn, dodaj do niego sok wyciśnięty z cytryny i cukier. Słodycz dopasuj do swojego gustu. Wlej płyn do foremek na lizaki lodowe, włóż patyczki i wstaw na kilka godzin do zamrażarki.
Małgorzata Kalemba-Drożdż

Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

Gardeners' World Edycja Polska 5/2024  

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Maj 2024


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni