Logo
Logo
168
Okazje

Jak pielęgnować kawowiec? Łatwa domowa uprawa!

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Ta egzotyczna roślina wytwarza owoce, które po odpowiedniej obróbce trafiają do naszych domów w postaci różnych gatunków kawy. Nie każdy jednak wie, że roślinę tę możemy uprawiać w domu. Aby uprawa kawy udała się należy przestrzegać kilku ważnych zasad.

 

Czy kawowiec można uprawiać w doniczce?

Kawowiec, a w zasadzie kawa arabska (Coffea arabica) jest bardzo łatwa w uprawie w warunkach domowych. Młode rośliny można kupić nawet w supermarketach, a nasiona w internecie. Warto pamiętać aby wysiać je od razu po zakupie, gdyż szybko tracą zdolność kiełkowania (w temperaturze 24°C). Kawa arabska w doniczce może dorosnąć nawet do 2 metrów wysokości, a jej wzrost możemy regulować poprzez odpowiednie przycinanie.

kawowiec kawa arabska w doniczce
Fot. Flora Dania

Jak pielęgnować kawowiec w domu?

Aby pielęgnacja kawowca w domu zakończyła się sukcesem, musimy zastosować się do poniższych wskazówek:

  • Miejsce
    Lubi słoneczne stanowiska, jednak nie bezpośrednie nasłonecznienie gdyż jej błyszczące liście mogą się przypalać od słońca.
  • Temperatura
    Roślina jest wrażliwa na zimne przeciągi, dlatego też nie należy stawiać jej w pobliżu uchylnego okna.
  • Ziemia
    Dobrze będzie rosnąć w uniwersalnym podłożu dla roślin doniczkowych, warto ją zasilać nawozem do cytrusów kilkukrotnie w sezonie.
  • Podlewanie
    Lubi regularne podlewanie, tak aby gleba była stale lekko wilgotna ale nie mokra. Woda nie powinna nigdy zalegać w podstawce.
  • Czyszczenie
    Liście warto raz na jakiś czas zraszać letnią wodą i przecierać ściereczką z kurzu.
  • Zimowanie
    W ciągu roku dobrze się czuje w temperaturze pokojowej, w okresie jesienno-zimowym roślina będzie przechodzić okres spoczynku, dlatego temperatura powinna spaść do około 16°C.

Czy doczekasz się własnych owoców kawowca?

Kawa w doniczce zacznie owocować po 3-4 latach. Kwiaty są białe, samopylne i lekko pachnące. Zebrane są w kątach dużych błyszczących liści. Na ich miejscu tworzą się zielone, później czerwieniejące owoce (niestety w domu zdarza się to bardzo rzadko). Owoce dojrzewają około 9 miesięcy od rozpoczęcia kwitnienia. Po ich dojrzeniu wyjmujemy z nich nasiona, oczyszczamy z miąższu i suszymy. Następnie wystarczy je uprażyć na patelni, zmielić i zalać wrzątkiem. Zarówno liście jak i kwiaty mają delikatny "kawowy" zapach.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie: Gundula Vogel / Pixabay

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

Gość Maria

27-06-2021 12:56

Lubi codzienne podlewanie pomyłka poniżej nastąpiła przez reklamy zasłaniające wpis.

Gość Maria

27-06-2021 12:54

Ja obcielam czubki kawy wiosną, a ona zaraz wypuscila nowe liście jakby nie była obcinana. Lubi codzienne podcinanie.

Gość Adam

02-01-2021 12:02

za mało treści , brak tematu o przycinaniu kawowca, terminie itp

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu