Kawa arabska (Coffea arabica) to krzew należący do rodziny marzanowatych (Rubiaceae). Pochodzi z obszarów wschodniej Afryki – z Etiopii i Mozambiku.

W uprawie doniczkowej zwykle dorasta do 150 cm, a w naturze do ok 5 m. Roślina wytwarza duże, błyszczące, lancetowate liście.

Może kwitnąć i owocować przez cały rok. Kwiaty kawy są drobne, niepozorne o barwie białej. Owocem jest czerwony, mięsisty pestkowiec.

Wymagania i uprawa

Kawa arabska jest łatwą w uprawie rośliną doniczkową. Najlepiej rośnie na stanowiskach jasnych o rozproszonym świetle. Jest o tyle trudna w uprawie, że więcej światła potrzebuje zimą!

Optymalne podłoże jest przypuszczalne, próchnicze i ma lekko kwaśny odczyn. Gleba powinna być stale lekko wilgotna.

Roślinę warto nawozić co 2 tygodnie od marca do października nawozami dla roślin o ozdobnych liściach.

W zbyt ciasnych doniczkach może gubić liście!

Zastosowanie

W Polsce to coraz popularniejsza roślina pokojowa, uprawiana w doniczkach. W krajach o cieplejszym klimacie jest uprawiana na cele użytkowe.

Zdjęcia: Bishnu Sarangi/Pixabay; Flora Dania; Forest & Kim Starr, BotMultichillT/Wikimedia Commons