Smaczliwka wdzięczna (Persea americana) znana jako awokado, to jedna z tych roślin egzotycznych, które goszczą nie tylko na naszych talerzach, ale też na okiennych parapetach. Jej uprawa w doniczce nie jest specjalnie trudna i gdy już poznamy podstawy jej pielęgnacji, awokado szybko stanie się bardzo efektowną ozdobą naszego domu. Do dzieła!
Awokado w doniczce? Tak, to łatwe!
Awokado pochodzi z ciepłych rejonów świata, gdzie wyrasta na duże, rozłożyste drzewo (ok. 20 m. wys.). W naszym klimacie nie przetrwa zimy w gruncie, więc może być uprawiane jedynie w doniczkach. Posadzone w pojemniku nie osiągnie tak dużych rozmiarów jak w naturze – najwyżej od 1,5 do 2 m. Niezależnie od tego, gdzie je ustawimy, awokado będzie mieć rozłożystą koronę, dlatego będzie potrzebować sporo miejsca.
Największym walorem ozdobnym awokado są ładne, duże, lancetowate, zielone liście i drzewkowaty pokrój. W mieszkaniu roślina raczej nie zakwitnie, w przeciwieństwie do egzemplarzy uprawianych w szklarni lub ogrodzie zimowym.
W naturze awokado jest samopylne, ale pod osłonami może mieć problemy z zapalaniem, dlatego warto mu pomóc, przenosząc pyłek z kwiatka na kwiatek za pomocą pędzelka. Dzięki temu z zapylonych kwiatów wykształcą się małe, gruszkowate owoce, które wprawdzie nie będą tak duże i smaczne jak w ciepłym klimacie, ale nadal pozostaną wartościowe.
Jak uprawiać awokado w domu?
Rozmnażanie z pestki
Musimy pamiętać, że rośliny uzyskane z pestki zaowocują dopiero po 8-10 latach uprawy, podczas gdy egzemplarze rozmnażane wegetatywnie potrafią wydać owoce już po 2-3 latach. Jeśli jednak bardziej zależy nam na satysfakcji z uprawy niż na owocach awokado, możemy spróbować uzyskać roślinę z pestki.
- Do tego celu będziemy potrzebować świeżej pestki oraz wilgotnego podłoża.
- Pestkę umieszczamy płytko w ziemi ostrzejszym końcem (na ok. 3-5 cm. gł.).
- Ustawiamy w ciepłym, widnym miejscu, systematycznie, lecz umiarkowanie podlewając.
- Gdy pestka wypuści kiełek i trochę podrośnie, przenosimy ją do nowej doniczki.
- Początkowo sadzonka rośnie szybko, więc kiedy osiągnie pożądaną wysokość, warto przyciąć jej pęd główny, dzięki czemu zacznie się rozkrzewiać i przybierze postać drzewka.
Wymagania i pielęgnacja awokado w doniczce
Awokado lubi ciepło, dlatego przez cały rok oczekuje temperatury pokojowej (zimą ok. 15-18°C, latem 22-25°C). Do prawidłowego rozwoju potrzebuje też dużo rozproszonego światła, dlatego najlepiej poczuje się na parapecie południowego okna, chronionego przed ostrym słońcem firanką.
- Sezon letni roślina może spędzać też w ogrodzie lub na balkonie, w ciepłym, zacisznym, widnym miejscu. Kiedy jednak temperatura na zewnątrz zacznie spadać poniżej 15 °C, należy z powrotem przenieść ją do mieszkania, gdyż nie znosi temperatury poniżej 10 °C.
- Zimę awokado powinno spędzać w widnym i umiarkowanie ciepłym pomieszczeniu, gdzie będzie mogło przejść okres spoczynku. W tym czasie należy ograniczyć jego polewanie i zadbać o odpowiednią wilgotność powietrza (np. z pomocą nawilżacza powietrza).
- Wiosną awokado można przesadzić w nową doniczkę do świeżej, żyznej ziemi i rozpocząć jego systematyczne dokarmianie nawozami wieloskładnikowymi dla roślin egzotycznych (raz na 2-3 tyg.). Musimy też pilnować, aby ziemia w doniczce stale była lekko wilgotna, ale nigdy mokra, bo chociaż awokado źle znosi suszę, jest też wrażliwe na zalanie.
Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcie tytułowe: liudmilachernetska@gmail / Depositphotos