Skropliny oraz zamarznięta tylna ścianka może być przyczyną kałuży, która gromadzi się tuż pod szufladą na warzywa. Jest bezpośrednią przyczyną pojawiania się pleśni, zarówno na warzywach, jak i owocach. Gdy zauważycie problem, przełóżcie wszystkie produkty do tymczasowej lodówki turystycznej i dokładnie wymyjcie wnętrze.
Co zrobić, aby zapobiec temu problemowi? Pokaże wam trik mojej babci, która zawsze wiedziała, jak w tani i szybki sposób poradzić sobie z tym fantem!
Patent babci za 15 groszy na skropliny w lodówce. Przetestujecie w 5 minut
Skropliny w lodówce to problem niejednej pani domu. Zalegające produkty nie mieszczą się i tłoczą w szufladach czy na półkach. Częste otwieranie drzwi lodówkowych dodatkowo wtłacza ciepłe powietrze, które ogrzewa jej wnętrze.
Dosuwanie produktów do końca ścianki również nie pomaga, będąc bezpośrednią przyczyną kałuży w lodówce. Co zrobić, aby zapobiec niechcianej wilgoci osiadającej na słoiczkach, warzywach i pojemnikach?
Moja babcia wybierała klasyczną herbatę w torebkach, którą rozkładała w kulminacyjnych miejscach w lodówce - w szufladach, na rantach półek oraz w przegródce na jajka. Wystarczyło około 5 saszetek, aby zapewnić zbieranie wilgoci.
Wymieniała je 2 razy w miesiącu i nie obawiała się, że zastanie ją przykra sytuacja. Dodatkowym plusem jest pochłanianie zapachów, dzięki czemu intensywny zapach kiełbasek nie miesza się z deserami czy owocami. Zużyte torebki przekładała do kosza lub kompostowała w pojemniku, w którym znajdowały się odpadki biodegradowalne. Po przekompostowaniu służyły jako idealny nawóz do roślin doniczkowych, takich jak zamiokulkas czy monstera.
Do czego służy niewielki otwór w lodówce na dole? To ważny element
Niewielka szczelina, znajdująca się na tylnej ściance lodówki, tuż po środku, to nic innego, jak otwór spustowy. Ma za zadanie uwolnienie części wilgoci, która pojawia się w lodówce. Dzięki temu ścianka nie zamarza i nie pokrywa się szronem.
Niestety zdarza się, że do jego wnętrza dostają się resztki pokarmowe, w tym nabiał, liście, kawałki mięsa czy płyny. Dotykając do tylnej ścianki, bezpośrednio narażamy ją na zapchanie i pojawiającą się pleśń.
Gdy dojdzie do tego, koniecznie musimy oczyścić ją z resztek oraz zdezynfekować za pomocą spirytusu salicylowego. Weźcie strzykawkę, napełnijcie ją letnią wodą i przepłukujcie kilka razy, wtłaczając ciśnienie do spustu. Dzięki temu pozbędziecie się problemu zbierania wody, która gromadzi się na dnie, tuż pod szufladą na warzywa i owoce.
Zdjęcie tytułowe: ReaLiia, Pixel-Shot / AdobeStock