Tak szybko udrożnisz odpływ w lodówce. Wystarczą 3 sekundy i gotowe

lodówka z otworem spustowym, zatkanym przez resztki jedzenia

Letnie miesiące sprawiają, że coraz częściej pakujemy lodówkę po brzegi. Znajdują się w niej owoce sezonowe, takie jak borówki, truskawki, wiśnie czy brzoskwinie. Chcemy, aby były świeże jak najdłużej - były pełne witamin przez 1-2 tygodni. To normalny odruch, który pozwala nam zaoszczędzić i mniej wyrzucać. Niestety w ten sposób dajemy tam wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy. Pamiętajcie, że pomidory czy cebula powinny znajdować się poza warunkami chłodniczymi - inaczej ich wartości odżywcze i smak drastycznie zanikają. Mogą być w szafce lub w pojemniku pod ściereczką, która uchroni je przed wścibskimi muszkami.

Posłuchaj
00:00
3

Zapakowana od stóp do głów lodówka, ma coraz mniejszą wydajność. Ustawiamy chłodzenie na maksymalnych obrotach, jednak skraplanie się wody przechodzi bardzo szybko w ściankę wody. To najczęściej prowadzi do pozostającej na dnie wilgoci i wody, która po czasie robi sporą kałużę. W lodówkach, gdzie znajduje się otwór spustowy, powinniśmy w szczególności uważać, jak zapakowujemy produktami lodówkę. W przeciwnym wypadku musimy liczyć się z kosztownymi naprawami lub samą wymianą lodówki.

Jak zlokalizować otwór spustowy w lodówce i czym go udrożnić?

Otwór spustowy zwykle znajduje się u dołu ścianki lodówki, w jej centralnej części lub też po lewej lub prawej stronie krawędzi. Dodatkowo umiejscowiona jest w niewielkim korytku na wodę, która skraplając się, zbiera na samym dnie.

W przypadku przelania i zapchania, zbiera się w korytku, kumulując do momentu odetkania otworu. Należy szczególną uwagę zwrócić przede wszystkim latem, gdy różnica temperatur podczas częstego otwierania lodówki jest dość spora.

To przyczynia się do szybkiego skraplania i przelewania. Kolejnym problemem jest upychanie jak największej ilości produktów w lodówce. W szczególności w jeden sposób - niektóre z produktów dotykają tylnej ścianki, przyczyniając się do pojawienia się szronu.

Moim błędem było niedopilnowanie niektórych warzyw, które pojawiały się nie tylko w pojemniku na samym dole. Liści dotykały ścianki, zamarzały i zapychały później otwór spustowy. Co zrobić w takim przypadku? Jest jedna, najprostsza metoda, która pozytywnie wpłynie na pracę waszej lodówki.

Wystarczy większa strzykawka zakupiona w aptece oraz gorąca woda. Oczyśćcie otwór z resztek organicznych, oczyśćcie za pomocą spirytusu salicylowego i przepchajcie za pomocą wody i strzykawki. Odetkacie go w kilka sekund.

Czy można czyścić lodówkę na podłączeniu?

Podczas czyszczenia lodówki, powinniście przede wszystkim używać do tego czystej gąbeczki oraz płynu dezynfekującego lub tego do naczyń. Gdy chcecie przetrzeć jedynie boki lodówki i ścianki, może pozostać włączona.

Natomiast przy gruntowniejszym sprzątaniu, takim jak mycie szklanych półek czy też przejrzenie produktów z upływem terminu ważności, lepiej ją odłączcie. W ten sposób nie będziecie narażeni na nieprawidłowe funkcjonowanie lodówki i będziecie mogli lepiej doczyścić lodówkę.

Zadbajcie o zakamarki, gdzie może pojawiać się pleśń - w kącikach szafek czy też przy łączenia gumy oraz drzwiczek. Przetrzyjcie na koniec octem spirytusowym lub spirytusem salicylowym. Dzięki temu nie spowodujecie namnażania się bakterii oraz pasożytów wewnątrz lodówki. Na czas czyszczenia, zawsze warto wyjąć produkty, aby środki czyszczące nie znajdowały się na ich powierzchni.

Zdjęcie tytułowe: Marek/ AdobeStock

Obserwuj
Autor
Ewa Kwiatkowska Ewa Kwiatkowska

Ogrodniczka z wykształcenia, która dzieli się swoją pasją do uprawy roślin i sprawdzonymi poradami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści