Jak odróżnić polską truskawkę od importowanej? Szypułka prawdę ci powie!

jak rozpoznać polską truskawkę

Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Koszt jej produkcji sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem? Świeża szypułka prawdę nam powie – przypominają kaliscy plantatorzy, których pytał o to Mikołaj Rey i „Czas na polskie superowoce!”.

Posłuchaj
00:00
61
Spis treści
Jak poznać, czy truskawka jest polska? Jak odróżnić importowane truskawki? Zobacz filmiki

Jak rozpoznać polską truskawkę?

Barwa i kształt są charakterystyczne dla danej odmiany, ale generalnie polskie truskawki mają stożkowaty lub sercowaty kształt. Postrzegamy go jako znany, tradycyjny. Dojrzałe owoce są jasnoczerwone i błyszczące. Są duże i pachną. Zapach jest najbardziej intensywny przy szypułce. Jest ona świeża i soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Jak mówią producenci – szypułka zawsze prawdę powie.

Polskie truskawki wiosenne są uprawiane w szklarniach i mają smak tych polowych. Dla wielu jest on wspomnieniem dzieciństwa. Owoce są średnio jędrne, soczyste, lekko poziomkowe i kwaskowate. Warto wiedzieć, że nasze truskawki, uprawiane w strefie klimatu umiarkowanego, są uznawane za wyjątkowo smaczne. To kolejny argument za tym by już wczesną wiosną szukać tych polskich.

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Jak rozpoznać truskawkę importowaną?

Truskawki importowane są bardziej podłużne. Owoce mają jaśniejszy kolor przy szypułce, ponieważ musiały być zbierane „na blado”. Kondycja szypułki zdradza najwięcej. Nie jest ona świeża i sztywna, nie odstaje już od owocu. Szypułki truskawek marokańskich są nieproporcjonalnie duże i długie.

Zobaczcie jak wygląda produkcja w szklarni. Niby same oczywiste rzeczy, ale prawdopodobnie nigdy wcześniej produkcji truskawek w szklani nie widzieliście. Zapraszają Jarosław i Aldona Radola, Gospodarstwo rolno-ogrodnicze w Godziątkowie. Zwiedza Mikołaj Rey.

 
Zobaczcie jak rosną owoce w szklarniach i jak przyroda pomaga producentom. Jaki klimat jest najlepszy dla truskawki i jak wpływa na nią atmosfera, którą tworzą ludzie. I jak rozpoznać te najświeższe? Mamy je do kwietnia do połowy czerwca. Prezentują Wiesława i Zenon Janiak, Gospodarstwo Ogrodniczo-Rolne Janiak, Oszczeklin.

 

- Zbierana dzisiaj, jutro ona będzie na półce. Nie mija nawet doba. Można ją pozna po smaku, jędrności i po szypułce. Szypułka po czterech dnia transportu, z dalekich krajów, nie jest świeża, jest zmęczona i po niej właśnie widać. Różnica jest też taka, że my zbieramy truskawkę czerwoną, taką jaka powinna być, jej smak pochodzi w 100% od słońca.

Importowana truskawka zbierana jest „na blado”, żeby wytrzymała podróż. Dokładnie tak jak banany. Dlatego w Europie nie znamy smaku dobrego smaku banana. Gdybyśmy pojechali tam gdzie one rosną poznalibyśmy smak, który przypomina miód rozpływający się w ustach. Trzeba to wiedzieć – przekonują Aldona i Jarosław Radola, którzy od kilku lat prowadzą gospodarstwo szklarniowe, w którym uprawiają truskawki.

- Truskawka ma w szklarniach idealny klimat. Dojrzewa od stycznia, dlatego już w kwietniu i maju jest gotowa do zerwania. Truskawka odbierana jest od producentów w dniu zerwania, maksymalnie na drugi dzień rano, wtedy po dobrym schłodzeniu. Tak świeżego towaru w markecie życzylibyśmy wszystkim. Nie musi podróżować przez pół świata, nie pozostawia śladu węglowego. Polską truskawkę bezbłędnie poznamy po smaku i po szypułce. Szypułka świeżej truskawki jest też świeża. Ona prawdę Wam powie – mówią Wiesława i Zenon Janiak, pionierzy uprawy w szklarniach.

#PolishSuperFruits
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja."

To się przyda
Opuchlak - Limit 10 g
Opuchlak - Limit 10 g
Tytanit - Poprawia Zawiązywanie Owoców Pomidora, Papryki, Truskawki, Porzeczki i Wiśni 10 ml Sumin
Tytanit - Poprawia Zawiązywanie Owoców Pomidora, Papryki, Truskawki, Porzeczki i Wiśni 10 ml Sumin
Scorpion 325 SC, zwalcza białą plamistość truskawek – 10 ml
Scorpion 325 SC, zwalcza białą plamistość truskawek – 10 ml
Switch 62,5 WG, środek zwalczający szarą pleśń i antraknozę – 4 g
Switch 62,5 WG, środek zwalczający szarą pleśń i antraknozę – 4 g
Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Truskawka Fragaria ananassa

Nawożenie bez chemii? Te granulki długo działają, są w 100% naturalne i... mają więcej zalet
Treści naszych partnerów
Komentarze

Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści