Wiosną wszyscy czekamy na smak świeżych warzyw. I choć nowalijki mają swoje wierne grono fanów, to prawdziwą królową kwietniowych i majowych stołów jest bez wątpienia młoda, polska kapusta. Delikatna, lekko słodka, pełna wartości odżywczych, błyskawiczna w przygotowaniu i niskokaloryczna – nic dziwnego, że wraca do łask w wielkim stylu.
Kiedy szukać polskiej kapusty i jak ją rozpoznać?
Choć kiedyś młoda kapusta trafiała do sprzedaży dopiero w połowie maja, dziś – dzięki nowoczesnym metodom uprawy pod osłonami – można ją kupić już pod koniec kwietnia. W sklepach i na bazarach warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia – tylko kapusta, której kraj pochodzenia to „Polska” gwarancję świeżości i smaku prosto z lokalnych gospodarstw. Jeśli nie widzimy takiego oznaczenia, warto zapytać o to sprzedawcę.
Charakterystyczne cechy? Zielone, jędrne liście, nieduża główka i delikatny, lekko słodkawy zapach.
Zdrowie na talerzu
Młoda kapusta to skarbnica witaminy C, błonnika i naturalnych przeciwutleniaczy. Wzmacnia odporność, wspiera trawienie i ma niewiele kalorii. Jest doskonałym wyborem zarówno dla osób na diecie, jak i tych, którzy chcą po prostu jeść zdrowiej – bez rezygnacji z przyjemności.
Dwa przepisy na młodą kapustę
Klasyczna wersja, jak u babci
Delikatnie duszona kapusta z masłem i koperkiem to smak dzieciństwa, który wraca na wiosnę w najlepszym wydaniu. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje więcej niż 20 minut.
Składniki:
- 1 główka młodej polskiej kapusty
- 1 cebula - 2 łyżki masła
- pęczek świeżego koperku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę szatkujemy, cebulę drobno kroimy.
- W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę do zeszklenia.
- Dodajemy kapustę, podlewamy odrobiną wody (ok. 100 ml), przykrywamy i dusimy przez 10–15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Pod koniec dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Nowoczesna wersja
Młodą kapustę można też wykorzystać w lżejszej, bardziej wyrazistej odsłonie – jako szybką sałatkę na ciepło lub dodatek do dania głównego.
Składniki:
- ½ główki młodej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli, pieprzu i płatków chilli
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, następnie kapustę. Smażymy 5–7 minut na większym ogniu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, cytryną i chilli. Podajemy na ciepło jako zdrowy dodatek.
Artykuł powstał w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej Moc Polskich Warzyw, finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw (#FunduszePromocji).